Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Τέρμα πια στην υγειονομική βόμβα της Φυλής




Ο κόσμος της Δυτικής Αθήνας και του Θριάσιου δεν πρέπει 
να ανεχτεί άλλο τη σκόπιμη υποβάθμιση της περιοχής του

Η χωματερή της Φυλής αποτελεί εδώ και χρόνια ενεργή υγειονομική βόμβα και κρίσιμο παράγοντα υποβάθμισης της ζωής της εργατικής τάξης στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο. Η κατάσταση συχνά στις περιοχές αυτές είναι ανυπόφορη. Ενώ το κλείσιμο της χωματερής αποτελούσε θεωρητικά κεντρική προεκλογική δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, 5 χρόνια μετά, με κυβέρνηση ΝΔ πλέον, δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι εικόνες με τις τεράστιες ουρές των απορριμματοφόρων που περιμένουν να αδειάσουν απορρίμματα από κάθε γωνιά της Αττικής στον ΧΥΤΑ Φυλής αποδεικνύουν ότι η χωματερή έχει κορεστεί προ πολλού. Και ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει, οι κυβερνήσεις συζητάνε την επέκτασή της. Ο νυν περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ανέφερε ότι: «Κρατάμε ανοιχτό τον ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι να μπορεί να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ (σ.σ. Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Γι’ αυτό δίνεται επιπλέον χρόνος ζωής περίπου τριών ετών, έως ότου ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις». Συζήτηση για νέες εγκαταστάσεις σε άλλη περιοχή δεν υπάρχει στον ορίζοντα, οπότε στην ουσία θα συνεχίσει η Φυλή να δες﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽λεικουγεία των δικών τουςδέχεται τα σκουπίδια όλης της Αττικής, απλώς θα είναι διαφορετικού είδους σκουπίδια! Θα είναι τα υπολείμματα από τις μονάδες επεξεργασίας που θα δημιουργηθούν στο απώτερο μέλλον…
Ο καβγάς στην πραγματικότητα γίνεται για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στο μοίρασμα της πίτας της διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Αυτός είναι ο λόγος που τα χρόνια που πέρασαν δεν έκαναν πουθενά στην Αττική κανέναν νέο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ. Ήθελαν να οδηγήσουν την Αττική σε κρίση σκουπιδιών και να γίνει πιο εύκολα κάτω από πίεση η νέα χωματερή και πάλι στη Φυλή.
Το ερώτημα είναι αν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής θα τους το επιτρέψουν. Θα δεχτούν για άλλη μια φορά να γίνει ο τόπος τους ο σκουπιδοτενεκές ολόκληρης της Αττικής; Θα βάλουν οικειοθελώς την υγεία των δικών τους παιδιών σε κίνδυνο, επειδή η πολιτεία είναι ανίκανη ή δεν θέλει να κάνει αλλού εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων; 
Με πραγματική ανακύκλωση στην πηγή και σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση απορριμμάτων θα μπορούσε να μειωθεί ο συνολικός όγκος των σκουπιδιών, ώστε να είναι εφικτή στη συνέχεια η τελείως απαραίτητη ανακατανομή των χώρων απορριμμάτων. Ανεξαρτήτως αυτού η Φυλή πρέπει να κλείσει.

Ματίνα Χελιδώνη