Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Σχέδια απομάκρυνσης των υπουργείων από το κέντρο



Η κυβέρνηση διαδίδει ότι θα «ξεπαγώσει» το παλαιότερο σχέδιο να μετακομίσουν τα υπουργεία μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια άκρως αντιδημοκρατική-αντιδραστική επιλογή, με συγκεκριμένη στόχευση: όχι μόνο να απαλλαγεί η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός από την πίεση απεργών-διαδηλωτών αλλά γενικά να απομακρυνθεί το κέντρο της εξουσίας από την οποιαδήποτε επιρροή του ελληνικού λαού.
Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ο βασικός λόγος που μετακόμισε το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι (από τη Μητροπόλεως) ήταν η απαλλαγή από τις κινητοποιήσεις φοιτητών-μαθητών-εκπαιδευτικών. Από εκεί και πέρα, τα σχέδια αυτά συνδέονται και με την εμπειρία του καθεστώτος από τις τεράστιες αντιμνημονιακές διαδηλώσεις του 2010-12, αλλά και με το «όραμα» της μετατροπής του κέντρου της Αθήνας σε κλειστό «πάρκο» για τουρίστες, εμπορικά κέντρα και ακριβά μαγαζιά, χωρίς μόνιμους κατοίκους.     
Το αστικό κράτος και το πολιτικό του προσωπικό έχουν αντιδραστικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν αντέχουν ούτε καν χωροταξικά την «επαφή» με τον απλό εργαζόμενο κόσμο της Αθήνας και του Πειραιά. Ο φυσικός τους χώρος είναι τα αραιοκατοικημένα και απομακρυσμένα προάστια, που κυριαρχούνται από τα λαμόγια της παρασιτικής αστικής τάξης. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι η μεταφορά της πρωτεύουσας σε κάποιο καλά «ελεγχόμενο» προάστιο συνηθίζεται από τις χούντες του τρίτου κόσμου.

Α.Α.