Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Σφοδρή διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας για τους αγωγούς

Η διαδρομή του Nord Stream 2. Ο ενεργειακός πόλεμος 
ΗΠΑ-Γερμανίας-Ρωσίας εντείνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ο Nord Stream 2, ο δεύτερος αγωγός που θα προμηθεύει με ρώσικο φυσικό αέριο τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας –παρακάμπτοντας την Ουκρανία– και o οποίος επρόκειτο να αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες βρίσκεται στην «καρδιά» μιας μεγάλης οικονομικής και πολιτικής διένεξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Ο Τραμπ συχνά έχει καταφερθεί εναντίον αυτής της γερμανο-ρωσικής συνεργασίας υποστηρίζοντας ότι αυξάνει την εξάρτηση της Γερμανίας (και γενικά της Ευρώπης) από το ρωσικό φυσικό αέριο. Με νόμο που ψηφίστηκε από την αμερικανική Βουλή προωθείται τώρα η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2. Ο νόμος δίνει στον Τραμπ περιθώριο 60 ημερών προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2, αλλά και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο σε Βουλγαρία και Σερβία μέσω Τουρκίας. Ήδη η ελβετική εταιρεία Allseas, που διαθέτει το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών παγκοσμίως και το οποίο έχει ναυλώσει η ρωσική εταιρεία Gazprom για την εξωχώρια κατασκευή του αγωγού, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της που αφορούν τον Nord Stream 2.
Το έργο, με κόστος 10 δισ. δολάρια, συγχρηματοδοτείται εξ ημισείας από τη ρωσική Gazprom και από πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell). Οι εκπρόσωποι του έργου –στο πλαίσιο του οποίου έχει ήδη δημιουργηθεί αγωγός μήκους 2.100 χιλιομέτρων και απομένουν μόνο 300 χιλιόμετρα– ανακοίνωσαν πάντως ότι σκοπεύουν να το ολοκληρώσουν.
Αυτό που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς είναι να επιβληθούν στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τόσο έναντι της Ε.Ε. (Γερμανίας) όσο και έναντι της Ρωσίας και με την κίνηση αυτή προσπαθούν να αποδυναμώσουν και τους δύο. Ο Nord Stream 2, καταπώς φαίνεται, θα ολοκληρωθεί, και ας μπαίνει ένα σοβαρό εμπόδιο. Οι ΗΠΑ βέβαια δεν θα άνοιγαν το θέμα αν δεν είχαν σκοπό να το τραβήξουν. Και εδώ ίσως φανεί κατά πόσον είναι διατεθειμένη να τα σπάσει τελείως η Γερμανία με τις ΗΠΑ. Οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, στα ενεργειακά και όχι μόνο, θα ενταθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, και αυτό αφορά και τον αγωγό EastMed και όλες τις εξελίξεις στη «γειτονιά» μας.

Γιάννης Τριανταφύλλου