Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Γαλλία: Διαστάσεις ξεσηκωμού παίρνει η αντίδραση της γαλλικής εργατικής τάξης και άλλων πληττόμενων στρωμάτων του γαλλικού λαού στην αντι-ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του Μακρόν. Από τις αρχές Δεκεμβρίου οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι αλλεπάλληλες. Από τις 5 Δεκεμβρίου βρίσκονται σε απεργία διαρκείας οι σιδηροδρομικοί και οι εργαζόμενοι στο μετρό, που θα δεχθούν και τα μεγαλύτερα πλήγματα αν περάσει το νέο ασφαλιστικό.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας βρίσκονται επίσης οι εργαζόμενοι στην ενέργεια (οι οποίοι κόβουν το ρεύμα από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια και το συνδέουν σε λαϊκά νοικοκυριά που είχε κοπεί!) και ακολουθούν με εξίσου μαζικές επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες αστικές συγκοινωνίες, οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκομειακοί, οι εργάτες των διυλιστηρίων (έχουν κλείσει 4 από αυτά), οι φορτηγατζήδες, αλλά και πλήθος άλλοι κλάδοι (π.χ. εργαζόμενοι στην όπερα και γενικά στον πολιτισμό). Μετά από δύο γενικές απεργίες στο δημόσιο, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, η 17η Δεκεμβρίου ήταν ημέρα πανεθνικής απεργίας. Νέκρωσε ο δημόσιος τομέας αλλά και μεγάλο μέρος του ιδιωτικού. Οι διαδηλωτές ήταν πάνω από 1,5 εκατομμύριο σε πάνω από 260 διαδηλώσεις, εκ των οποίων 350.000 στο Παρίσι, 250.000 στη Μασσαλία κ.λπ. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Πολύ σημαντική επίσης είναι η κινητοποίηση των δικηγόρων, ενώ στις κινητοποιήσεις μετέχουν ακόμα φοιτητές, αγρότες και συνταξιούχοι. Τέλος, αποφασιστική είναι η συμβολή του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, που συνεχίζει από τον Νοέμβριο του 2018 (!), έχοντας «μπολιάσει» όλη αυτή τη ριζοσπαστικοποίηση του γαλλικού λαού. Το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 9 Ιανουαρίου. 

Καναδάς: Από τις 4 Δεκεμβρίου, οι 60.000 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας στην επαρχία του Οντάριο ξεκίνησαν σειρά 24ωρων απεργιών, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, μείωση μαθητών ανά τάξη, αύξηση του υποστηρικτικού προσωπικού και να μην περάσουν οι απολύσεις που σχεδιάζονται. Το 96% των εκπαιδευτικών ψήφισε υπέρ της απεργίας.

Κολομβία: Μαζική ήταν η συμμετοχή στη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, η τρίτη μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο κολομβιάνικος λαός κινητοποιείται δυναμικά ενάντια στο πακέτο «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης Ντούκε, που περιλαμβάνει ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υποκατώτατο μισθό για τους κάτω των 25, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κ.λπ.

Από τη σύνταξη