Ακόμα και σε συνολικές που θεωρούνταν υποβαθμισμένες, τα ενοίκια είναι απλησίαστα |
Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ ο μέσος όρος υπερβολικής στεγαστικής επιβάρυνσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 10,6% για τις πόλεις και 7% για τα χωριά, στην Ελλάδα είναι 31% στις πόλεις και 25% στην ύπαιθρο. Οι Έλληνες πληρώνουν κατά μέσο όρο το 35,2% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για ενοίκια – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, στην οποία ο μέσος όρος είναι 19,7%. Παράλληλα, αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας και στο ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν εκκρεμείς οφειλές λογαριασμών, ενοικίων και δόσεων στεγαστικών δανείων, καθώς σχεδόν ο ένας στους δύο στην Ελλάδα (47,3%) μένει πίσω στις πληρωμές, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 9,3%.
Η τεράστια αύξηση του κόστους στέγασης στη χώρα μας έχει πολλές αιτίες αλλά μία από τις σημαντικότερες είναι το υπερ-τουριστικό μοντέλο που ακολουθείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια – και το οποίο ενισχύει συνειδητά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διάφορα εγχώρια και διεθνή κεφάλαια (κινεζικά, αραβικά κ.λπ.) έχουν αγοράσει μαζικά ακίνητα για τουριστική (αλλά όχι μόνο) εκμετάλλευση, ενώ πάρα πολλοί ιδιοκτήτες αξιοποιούν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb), με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων στα ολοένα και λιγότερα διαθέσιμα σπίτια να εκτοξεύονται. Ακόμη και στις πιο λαϊκές συνοικίες της Αττικής έχουν φτάσει στα ύψη.
Η κατάσταση είναι τραγική για όσους ενοικιάζουν ή πρόκειται να ενοικιάσουν σπίτι (νέους εργαζόμενους, οικογένειες, φοιτητές, νεαρά ζευγάρια κ.λπ.) και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι, οργανώσεις κ.λπ. πρέπει να θέσουν στην προμετωπίδα τους το οξύ στεγαστικό ζήτημα και να απαιτήσουν: Να επιβληθεί ανώτατη τιμή στα ενοίκια (διατίμηση). Να δημιουργηθούν προγράμματα εργατικής κατοικίας για την κάλυψη των αναγκών – όπως και φοιτητικής. Να απαγορευθεί το airbnb στις περιοχές με έντονο στεγαστικό πρόβλημα και να περιοριστεί στις υπόλοιπες. Να αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα και να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες πολιτών. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δημοσίου και όχι να ξεπουλιέται σε διάφορους «επενδυτές».
Μ. Σάκος