![]() |
| Ένα σκάσιμο της «φούσκας» των εταιερειών-κολοσσών της ΑΙ θα ήταν ένα τεράστιο σοκ για την παγκόσμια οικονομία |
Το πρώτο είναι ότι η καινοτόμος τεχνολογία δαπανά σε ετήσια βάση κεφάλαια ύψους 400 δις δολαρίων για τις υποδομές της ΑΙ. Το δεύτερο αφορά το γεγονός ότι οι δαπάνες διευρύνονται σε τέτοιον βαθμό που ακόμα και μεγάλοι όμιλοι, όπως οι META και ALPHABET, παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια κερδών σε ετήσια βάση, προβαίνουν συνεχώς σε ομολογιακά δάνεια, αυξάνοντας τα χρέη τους. Το τρίτο επικεντρώνεται στις ανησυχίες που αναδύονται για την παραγωγικότητα της ΑΙ. Τα λογισμικά, παρά την αλματώδη πρόοδο στις σχεδιάσεις, δεν διαθέτουν ικανότητες κριτικής σκέψης, αλλά ικανότητες οργάνωσης δεδομένων και πληροφοριών με βάση στατιστικές πιθανότητες. Λειτουργούν, δηλαδή, περισσότερο σαν ταχύτατες μηχανές αναζήτησης πληροφοριών παρά σαν πηγές δημιουργικών απαντήσεων.
Ασχέτως αυτών των προβλημάτων, η ζήτηση της ΑΙ θα συνεχιστεί και για αυτό ακριβώς θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Ως προς το πρώτο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) υπολογίζει ότι: οι απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων σε ηλεκτρική ενέργεια θα υπερδιπλασιασθούν, από 460 TWh (τεραβατώρες) σε επίπεδα ανώτερα των 1.000 TWh έως το 2030, με συνέπεια η απαιτούμενη ενέργεια να φθάνει το άθροισμα των ενεργειακών αναγκών Γαλλίας και Γερμανίας! Ως προς τις πρώτες ύλες, ένα κέντρο δεδομένων ΑΙ της τάξης των 100 MW απαιτεί 2.200 τόνους χαλκό, έως 14.000 τόνους χάλυβα, 1.200 τόνους αλουμίνιο, 290 τόνους γραφίτη, 240 τόνους μόλυβδο, 220 τόνους νικέλιο (και ο Μητσοτάκης έκλεισε τη ΛΑΡΚΟ!), 40 τόνους κοβάλτιο και 30 τόνους λίθιο. Οι δε καταναλώσεις ύδατος για την ψύξη των μηχανημάτων ανέρχονται σε ημερήσια βάση σε 17,5 εκατομμύρια λίτρα, που ισοδυναμούν με τις ανάγκες μιας πόλης 50.000 κατοίκων!
Αν και όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει την «επανάσταση» της ΑΙ να ασθμαίνει από τα τέλη του 2025, οι εταιρείες του κλάδου αγωνίζονται να διατηρήσουν την θέση τους και εμφανίζονται αποφασισμένες να επενδύσουν επιπλέον εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και αν αυτό δεν οδηγήσει παρά σε μια νέα μεγάλη οικονομική φούσκα.
Γιάννης Τριανταφύλλου
