Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Προσφυγή του ελληνικού δημοσίου υπέρ του Μπόμπολα

Για τα συμφέροντα του Μπόμπολα και των
 ομοίων του, το ελληνικό αστικό κράτος
 καταθέτει προσφυγές και κατά του εαυτού του
Στις 28 Ιανουαρίου συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔ) μια από τις πιο παράξενες προσφυγές στην εποχή του μνημονίου. Ήταν η προσφυγή της Ελλάδας κατά του…εαυτού της, με άμεσο ωφελημένο την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός!
Με την εν λόγω προσφυγή το ελληνικό δημόσιο είχε ζητήσει, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να ΜΗΝ επιστραφούν στο… ελληνικό δημόσιο 15 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός! Δηλαδή, ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση της Κομισιόν με την οποία διατάσσει να επιστραφεί από την Ελληνικός Χρυσός στο ελληνικό δημόσιο ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον τόκων, που χορηγήθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση.
Η προδοτική προσφυγή είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το 2011, αμέσως μετά την τότε απόφαση της Κομισιόν, και αποτελεί ακόμα μια μαύρη σελίδα στη σκανδαλώδη ιστορία της πώλησης στις 12 Σεπτεμβρίου 2003 των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός έναντι ευτελούς ποσού, όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε.
Η πώληση έγινε έναντι τιμήματος 11 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν: 1) το ποσό ήταν χαμηλότερο από την πραγματική αγοραία αξία των μεταλλείων, 2) η πώληση έγινε χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού, 3) η πώληση έγινε χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό και 4) η εταιρεία απαλλάχθηκε από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου!
Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν ενώπιον του ΕΔ ότι το μέτρο αποσκοπούσε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη πρόθυμου να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, ώστε να προστατευτούν η απασχόληση και το περιβάλλον (!), και στη δημιουργία κινήτρου για υποψήφιους αγοραστές, διότι η αξία των μεταλλείων ήταν αρνητική. Πάντως, η απόφαση του ΕΔ αναμένεται το επόμενο διάστημα. Τέλος, να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα συζητήθηκε και η προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός κατά της Κομισιόν, που επίσης ζητά να ακυρωθεί η απόφαση και να μην επιστρέψει τα 15 εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο!
Πλήρης ταύτιση του Μπόμπολα και των μνημονιακών μαντρόσκυλών του, που όμως ο ελληνικός λαός τα έβαλε οριστικά στην άκρη!

Γιάννης Τριανταφύλλου