Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018


1 Ιουνίου: Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η απεργία των λιμενεργατών στους προβλήτες του Σ.ΕΜΠΟ. στο Ικόνιο Περάματος. Η απεργία σταμάτησε μετά τη δέσμευση της εργοδοσίας να συζητήσει για τα αιτήματα των εργατών.
● Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου Λασιθίου για τις ελλείψεις σε προσωπικό.

4 Ιουνίου: Απολυμένοι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «MARKET ΙΝ» (πρώην «Καρυπίδης») στα Γιάννενα έκαναν συγκέντρωση με αίτημα την επαναπρόσληψή τους.


7 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) ξεκίνησαν 3ωρες στάσεις εργασίας ενάντια στην πώληση του τμήματος τροχαίου υλικού και συντήρησης (ΕΕΣΣΤΥ). Στις 8/6 προχώρησαν σε 24ωρη απεργία με συγκέντρωση έξω απ’ τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ (του επιτελείου του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας).
● 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργάτες της ελαιουργοσαπουνοποιίας «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» στην Αθήνα ενάντια στο καθεστώς των εργολαβιών που εφαρμόζεται στο εργοστάσιο.

8 Ιουνίου: 24ωρη απεργία έγινε από τους οικοδόμους του εργοταξίου του ξενοδοχείου «ATHENS LEDRA» στην Αθήνα για την αύξηση των ημερομισθίων τους και την τήρηση του οκταώρου.

11 Ιουνίου: 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ ενάντια στην απόλυση των 23 συμβασιούχων υδρονομέων της. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών. Την επόμενη ημέρα, 12/6, έγινε πάλι 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας. Στις 13/6 έγινε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα (γραφεία ΑΣΕΠ). Οι εργαζόμενοι πέτυχαν την ανάκληση των απολύσεων.

14 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγρινίου έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες διαμαρτυρόμενοι για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

19 Ιουνίου: Οι συνταξιούχοι της Αθήνας, κλιμακώνοντας τον αγώνα των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα, που περιλάμβανε συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, διαδήλωσαν μαζικά στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), ενάντια στις ψηφισμένες για 1/1/2019 περικοπές των συντάξεων.
Οι οδηγοί των μπλε λεωφορείων της Αθήνας έκαναν τρίωρη στάση εργασίας (και στις 21/6 τετράωρη) ενάντια στο κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού.
Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους του νομού Λάρισας έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια για την πληρωμή των δεδουλευμένων τριών μηνών.

20 Ιουνίου: 50 συμβασιούχοι του δήμου Χαλκιδέων έκαναν παράσταση στα δικαστήρια για τη μονιμοποίησή τους.

22 Ιουνίου: Οι επικουρικοί γιατροί πανελλαδικά και το επικουρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καθιστά άκυρες τις συμβάσεις που ξεπερνούν το 24μηνο και στην ουσία τους οδηγεί στην απόλυση.
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην Τρίπολη έκαναν δύο 3ωρες στάσεις εργασίας (και στις 25/6) για τα δεδουλευμένα και τα ένσημά τους.

25 Ιουνίου: Οι 300 εργαζόμενοι στην PDS στην Αθήνα, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στον κίνδυνο απόλυσής τους.

26 Ιουνίου: Οι 20 εργαζόμενοι της επιχείρησης «Βιβλιοσυνεργατική» έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) στην Αθήνα για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους από την εργοδοσία.
● 24ωρη απεργία έκαναν οι 350 περίπου εργαζόμενοι στα 67 κέντρα πρόληψης των ναρκωτικών της χώρας ενάντια στην αποδόμηση-εγκατάλειψη του οργανισμού. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για τον ίδιο λόγο και για τη ρύθμιση του κανονισμού εργασίας τους.

27 Ιουνίου: Οι 3.500 περίπου εργαζόμενοι  του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα για τη μονιμοποίησή τους. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εδώ και μια 15ετία με καθεστώς συμβάσεων.

29 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην αντεργατική πολιτική της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Σ. Κρόκος