Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Μια ιστορική φωτογραφία προλεταριακού διεθνισμούΈλληνες και Τούρκοι Εργάτες στην Κολωνία της Γερμανίας συνεορτάζουν την εργατική Πρωτομαγιά του 1964. Και με το παράδειγμά τους φωτίζουν και διδάσκουν την ταξική συναδέλφωση και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, εναντίον των σχεδίων των πολεμοκάπηλων.
- Από τότε καθιερώθηκε κάθε Πρωτομαγιά στη διαδήλωση της Κολωνίας να προβάλλεται το μεγάλο τρίγλωσσο πανό (ελληνικά – τουρκικά – γερμανικά) με το σύνθημα: «ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ», που το κρατάνε τιμητική, ένας Έλληνας, ένας Τούρκος, και ένας Γερμανός εργάτης.
- Αυτή η συμβολική πρωτοπόρος διεθνιστική πράξη έγινε την Πρωτομαγιά του 1964 με την πρωτοβουλία μιας ομάδας Ελλήνων κομμουνιστών Τροτσκιστών εργατών, καθώς και μιας ομάδας Τούρκων επαναστατών εργατών.
- Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Διανοούμενος», το οποίο ήταν ένα μαρξιστικό περιοδικό τέχνης, που ο αρχισυντάκτης του και η ψυχή του ήταν ο σύντροφος μας Στέφανος Χατζημιχελάκης.

Από τη σύνταξη