Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Από τον Σεπτέμβριο εντείνονται οι πλειστηριασμοί


Με όπλο μας την αλληλεγγύη, να προστατέψουμε το ιερό
 δικαίωμα της στέγασης των ελληνικών λαϊκών νοικοκυριών
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η πρώτη κατοικία αναμένεται να μπει στον χορό των πλειστηριασμών από τις τράπεζες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μαζικά, μετά το τελεσίγραφο που δέχθηκαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την άμεση μείωση των «κόκκινων» δανείων, που έχουν εκτιναχθεί στα 92 δις ευρώ.

Αρχικά στο σφυρί θα βγουν, μέσω της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών,  1.500 ακίνητα οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί στην προστασία του νόμου Κατσέλη και είναι δηλωμένα ως πρώτες κατοικίες, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να ενταθούν οι πλειστηριασμοί. Ουσιαστικά, πρόκειται για πρώτες κατοικίες οι οποίες αποτελούν εγγυήσεις σε «κόκκινα» δάνεια τόσο στεγαστικά όσο και μικρά εταιρικά (κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών, πολύ μικρών και ατομικών εταιρειών).
Η πίεση για τη διενέργεια πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως του ποσού του δανείου –δηλαδή για όλα τα δάνεια, μικρά και μεγάλα– έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2018, όταν στελέχη των ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν για επαφές στη Φρανκφούρτη µε την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έκτοτε, η πίεση εντάθηκε, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα «κόκκινων» δανείων στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Η πίεση πήρε πλέον τη μορφή τελεσιγράφου και ήδη στα πλάνα µε τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που ετοιμάζονται να υποβάλουν τον Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες στον ΕΕΜ προτάσσουν τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις µη εξυπηρετούμενων δανείων σε αρπακτικά funds. Εντύπωση, όμως, προκαλεί και το πότε πρέπει να γίνονται οι εξώσεις στα ακίνητα που πωλούνται µέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού οι επόπτες έχουν ορίσει τον χρόνο της έξωσης στους δύο μήνες από τη διενέργεια του πλειστηριασμού!
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ξεχάσει το σύνθημα «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», όπως φυσικά και πολλά άλλα, όμως ο ελληνικός λαός θα του το θυμίσει και πάλι! Γι’ αυτό δυναμώνουμε την προσπάθεια συλλογικοτήτων και φορέων που αντιτίθενται στις εξώσεις λαϊκών νοικοκυριών από τα σπίτια τους και στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους εκείνους που τσακίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές!

Γιάννης Τριανταφύλλου