Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Ακάθεκτες οι ΗΠΑ στον δρόμο του εμπορικού πολέμου


Δεν προλαβαίνει να υπογράφει αποφάσεις επιβολής δασμών
 σε προϊόντα ανταγωνιστικών χωρών ο Τραμπ
Στα τέλη Μαΐου, όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, ο Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη του εμπορικού πολέμου απέναντι σε Ε.Ε, Καναδά και Μεξικό, με την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο. Λίγες μέρες μετά, ήρθε η σειρά της Κίνας να μπει στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου.

Η εντολή Τραμπ ήταν να τεθούν από τις 15 Ιουνίου σε ισχύ οι δασμοί 25% σε εισαγωγές τεχνολογικών προϊόντων από την Κίνα ύψους 34 δις δολαρίων, με αφορμή την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας των αμερικανικών εταιρειών από κινεζικές. Η Κίνα απάντησε άμεσα με επιβολή δικών της δασμών σε αμερικανικά προϊόντα ίδιας αξίας, ενώ κατέθεσε και προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι ΗΠΑ ανταπάντησαν στους Κινέζους με επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δις δολαρίων, που θα επιβληθούν τον Σεπτέμβριο, αιφνιδιάζοντας πλήρως το Πεκίνο. Και έπεται συνέχεια…
Όσον αφορά την Ε.Ε., αιωρείται η απειλή δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ενώ συνεχίζεται το «φλερτ» σε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), με στόχο από τη μεριά των Αμερικανών να μπουν σφήνα στις σχέσεις αυτών των χωρών με τη Γερμανία. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι, σε συνάντηση που είχαν τον Απρίλιο στον Λευκό Οίκο Τραμπ και Μακρόν, ο πρώτος πρότεινε στον Γάλλο πρόεδρο να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ε.Ε. ώστε να συνάψουν διμερή συμφωνία συνεργασίας!
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες γαλλικές εταιρείες «δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στο Ιράν»! Επιπλέον, στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τραμπ απαίτησε από τα μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να πληρώνουν για την προστασία των Ευρωπαίων και την ίδια ώρα η Γερμανία να πληρώνει στη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια για ενέργεια!
Ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να επαναφέρει σε στέρεη βάση την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ηγεμονία των ΗΠΑ και αυτό τον φέρνει αντιμέτωπο με τους δύο κύριους οικονομικούς ανταγωνιστές του, Κίνα και γερμανοκρατούμενη Ε.Ε.! Ο εμπορικός πόλεμος θα φουντώσει, θα αναδείξει νέες συμμαχίες και θα οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια κατάσταση.

Γιάννης Τριανταφύλλου