Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Αυστρία: Η επέκταση του εργάσιμου χρόνου στις 12 ώρες ημερησίως και 60 εβδομαδιαίως, με τη μορφή υποχρεωτικών –ουσιαστικά– υπερωριών, από την κυβέρνηση συνεργασίας δεξιάς-άκρας δεξιάς προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Αυστριακών εργαζομένων. Περισσότεροι από 80.000 διαδήλωσαν στη Βιέννη στις 30 Ιουνίου. Οι διαδηλώσεις και άλλες αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν. Η εργατική τάξη της χώρας φαίνεται αποφασισμένη να αντισταθεί σε αυτόν τον μεσαίωνα.

Αργεντινή: Παρέλυσε όλη τη χώρα η γενική απεργία της 25ης Ιουνίου ενάντια στη συμφωνία του νεοφιλελεύθερου προέδρου Μάκρι με το ΔΝΤ. Για τον αργεντίνικο λαό το ΔΝΤ είναι ταυτισμένο με τα αιματηρά μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν τις προηγούμενες φορές που η χώρα κατέφυγε στο ΔΝΤ για δανεισμό, με τελευταία εκείνη του 2000, που οδήγησε στην εξέγερση του 2001 και την ανατροπή του Ντε λα Ρούα. Ο Μάκρι είχε έρθει στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του θα σταθεροποιούσε την οικονομία της χώρας, η οποία δεν θα χρειαζόταν να καταφύγει ξανά στο ΔΝΤ! Συνέβη το ακριβώς αντίθετο…


Γαλλία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της γαλλικής εργατικής τάξης στην αντεργατική πολιτική του Μακρόν, με πρωτοπορία τους σιδηροδρομικούς, οι οποίοι αντιστέκονται στη «μεταρρύθμιση» των σιδηροδρόμων, που ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και καταργεί σημαντικές κατακτήσεις τους, ενώ εισάγει πολύ χειρότερους όρους εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Στις 28 Ιουνίου οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε 120 πόλεις, ενώ οι σιδηροδρομικοί αλλά και άλλοι κλάδοι είχαν κηρύξει απεργία. Οι απεργίες στα τρένα σε τακτή βάση (2 ημέρες ανά 5ήμερο) θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Ελβετία: Περίπου 18.000 οικοδόμοι διαδήλωσαν στη Ζυρίχη στις 23 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησής τους από τα 60 στα 62 χρόνια.

Πορτογαλία: Σε απεργία κατέβηκαν οι σιδηροδρομικοί στο νότιο τμήμα της χώρας στις 12 Ιουνίου, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να μειώσει το προσωπικό που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτικό σε κάθε συρμό. Απεργίες αναμένονται και στα τρένα της υπόλοιπης χώρας. Στις 9 του μήνα, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα, ζητώντας αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Από τη σύνταξη