Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Γαλλο-γερμανικά μονοπώλια και αδιέξοδα της Ε.Ε.


Ο προστατευτισμός του Τραμπ σπρώχνει και την Ε.Ε. στον
προστατευτισμό, αλλά έτσι αποκαλύπτει και εντείνει 
τις αντιφάσεις της
Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του ανταγωνισμού της με ΗΠΑ και Κίνα, που έχει οξυνθεί, με επίκεντρο τον προστατευτισμό. Προσπαθώντας να απαντήσουν, οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ε.Ε. προωθούν τη δημιουργία κοινών εταιρειών-κολοσσών.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγχώνευση της γερμανικής Siemens AG και της γαλλικής Alstom SA στο τομέα των σιδηροδρόμων. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ δύο μεγάλων εταιρειών του ίδιου τομέα αντιβαίνουν στους κανόνες της Ε.Ε., που αποτρέπουν τα μονοπώλια με το σκεπτικό ότι η μείωση του ανταγωνισμού σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Το βέτο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξόργισε το Παρίσι και το Βερολίνο, που υποστήριξαν ότι ο συνδυασμός των δύο εταιρειών είναι απαραίτητος για να αντισταθμιστεί ο ανταγωνισμός από την Κίνα!
Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας παρουσίασαν μάλιστα κοινή πρόταση ώστε στο μέλλον να διευκολύνεται η έγκριση τέτοιων συγχωνεύσεων και οι τελικές αποφάσεις τέτοιου είδους να παίρνονται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρώπης. Φυσικά, αυτή η γαλλο-γερμανική προσέγγιση έχει σαν στόχο να γίνουν αυτά τα νέα ευρωπαϊκά μονοπώλια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ανάλογα αμερικανικά και κινεζικά.
Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Γερμανίας ξεχωριστά, όπου πριν από λίγο καιρό ο υπουργός των Οικονομικών της πρότεινε οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες σε 9 στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς (χημικά, αεροδιαστημική, μηχανική κ.α.) να διευκολύνονται από το γερμανικό κράτος με διάφορες μεθόδους, π.χ. φορολογικούς, νομικούς, φθηνότερη ενέργεια, ώστε να συγχωνεύονται μεταξύ τους για να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες!
Και εδώ ξεκινάει το μεγάλο «πανηγύρι», διότι οι κινήσεις αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας αντιβαίνουν τους κανόνες της Ε.Ε. περί «ανταγωνισμού» αλλά και περί μη εμπλοκής του κράτους σε επιχειρηματικές αποφάσεις! Και φυσικά οι υπόλοιπες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης (Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία κ.λπ.), που δεν θέλουν μια γαλλο-γερμανική κυριαρχία παντού, σαφώς και θα αντιδράσουν! Είναι ξεκάθαρο πως η λογική του προστατευτισμού ενισχύεται δραστικά, όπως είχαμε προβλέψει, γεγονός που αποκαλύπτει και οξύνει περαιτέρω τις αντιθέσεις εντός της Ε.Ε.! Το «πουλόβερ» της Ε.Ε έχει αρχίσει να ξηλώνεται…

Γιάννης Τριανταφύλλου