Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Με αφορμή τις δολοφονίες στη Νέα Ζηλανδία


Η τρομοκρατική επίθεση εις βάρος μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία, με 50 νεκρούς και 50 τραυματίες, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της τρομοκρατίας με ρατσιστικό, εθνοφυλετικό ή θρησκευτικό, χαρακτήρα. Οπαδοί της «λευκής ανωτερότητας» ή «καθαρότητας», φανατικοί ισλαμιστές, διαφόρων ειδών φασιστοειδή δολοφονούν αθώους ανθρώπους φαντασιωνόμενοι ότι έτσι γίνονται «ήρωες» της αντίστοιχης «φυλής», θρησκείας ή «ιδεολογίας». Δεν πρόκειται εδώ για ατομικές περιπτώσεις.
Το φαινόμενο είναι αλληλένδετο με τη γενικευμένη παρακμή της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η παρακμή αυτή ανεβάζει όλες τις μεσαιωνικές, ανορθολογικές, αντιδραστικές «ιδεολογίες» και προκαλεί μια βαθιά ματαίωση-κοινωνική απογοήτευση, ιδίως στα μεσοστρώματα, τα οποία δεν διαθέτουν τις συλλογικές αναφορές και άμυνες της εργατικής τάξης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι νομοτελειακό ότι θα βρεθούν και τα άκρως αντιδραστικά άτομα που θα φτάσουν μέχρι το μαζικό έγκλημα. Είναι ο ίδιος μηχανισμός με τη γένεση του φασισμού στον μεσοπόλεμο, με τη διαφορά ότι τώρα το σύστημα είναι πολύ πιο γερασμένο.
Οι γενικόλογες διακηρύξεις περί σεβασμού στη διαφορετικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ. δεν ωφελούν σε τίποτε. Η μόνη λύση είναι οργάνωση και πάλη για να στρέψουμε τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τον βάρβαρο, αγριανθρωπικό, ιστορικά χρεοκοπημένο καπιταλισμό. Και παράλληλα να αναδείξουμε νέα δυναμικά πρότυπα ανθρώπων, τους αφοσιωμένους μαχητές της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Π.Δ.