Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Κίνδυνος για την ελευθερία της έκφρασης

Φραγμούς στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσω
 του ίντερνετ βάζει η Ε.Ε στους πολίτες της

Στα τέλη Μαρτίου ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή, παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων, οργανώσεων και χρηστών του διαδικτύου, η Οδηγία για την «προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο», η οποία αλλάζει ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για το διαδίκτυο και απειλεί την ελευθερία της έκφρασης.

Η νέα Οδηγία, που θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας μέλους της Ε.Ε εντός δύο ετών, υποχρεώνει το Facebook, το Instagram και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φιλτράρουν καθημερινά εκατομμύρια βίντεο, φωτογραφίες, εικόνες, τραγούδια και κάθε είδους περιεχόμενο, πριν αναρτηθούν, κι αν δεν έχουν πληρωθεί τα πνευματικά δικαιώματα, η ανάρτηση θα απαγορεύεται! Και αν αυτό για τον χρήστη αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο διαδίκτυο, ούτε και οι δημιουργοί περιεχομένου έρχονται τελικά σε καλύτερη μοίρα, αφού ο μόνος τρόπος διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους θα είναι μέσω εταιρειών συλλογικής διαχείρισης που θα χορηγούν άδειες, θα προσδιορίζουν και θα αναφέρουν για λογαριασμό του δημιουργού το αντίτιμο και φυσικά θα λαμβάνουν μέρος των εσόδων· μεσάζοντες δηλαδή!
Μέσα σε όλα τα άλλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως λίγο πριν τη σχετική ψηφοφορία, η γερμανική εφημερίδα FAZ αποκάλυψε πως η ίδια η συμφωνία για την Οδηγία είναι προϊόν ανταλλαγής μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ, με στόχο η Γερμανία να λάβει την έγκριση της Γαλλίας για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα τροφοδοτεί τη Γερμανία! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα που υποστηρίζει η FAZ πως έχει στην κατοχή της, αποδεικνύεται πως η Γερμανία διαπραγματευόταν με τη Γαλλία στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων το ζήτημα της Οδηγίας για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα και το έργο του Nord Stream 2, για το οποίο η Γαλλία έφερνε σοβαρές αντιρρήσεις!
Ποιοι κερδίζουν από αυτή την ιστορία; Oι εκδότες και τα μεγάλα ενημερωτικά Μέσα, που θα αποφασίζουν ποιος μπορεί να «συνδεθεί» με τις ειδήσεις τους και θα χρεώνουν την άδεια για να το κάνουν. Φυσικά, κανείς δεν λέει να μην προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, όμως εδώ συντελείται στο όνομά τους ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών, των απόψεων και των πνευματικών αγαθών!

Γιάννης Τριανταφύλλου