Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Γαλλία: Για έναν ακόμη μήνα συνέχισε τις κινητοποιήσεις του το μεγάλο λαϊκό κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», με αποκορύφωμα τις μεγάλες σαββατιάτικες διαδηλώσεις – παρά την ωμή τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει ο Μακρόν, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, κινητοποίηση του στρατού, μαζικές συλλήψεις, διώξεις και καταδίκες, σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών κ.λπ. Από το Σάββατο 16 Μαρτίου (18η «Δράση») παρατηρείται νέα αύξηση του αριθμού των διαδηλωτών, την ίδια στιγμή που ο «εθνικός διάλογος» που είχε προκηρύξει ο Μακρόν απέτυχε παταγωδώς.


Βέλγιο: Επιτυχία είχε η γενική πανεργατική απεργία της 13ης Μαρτίου, με κυριότερα αιτήματα την αύξηση των μισθών, επιδομάτων και συντάξεων και το σταμάτημα της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης». Οι συγκοινωνίες νέκρωσαν, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στην εκπαίδευση, την υγεία, τα λιμάνια, τα μεγάλα εργοστάσια.

Μεξικό: Σε δυναμικότατες απεργίες βρέθηκαν από τις 12 Ιανουαρίου οι 30.000 περίπου εργάτες στις «μακιλαδόρας» της περιοχής Ματαμόρος. Οι «μακιλαδόρας» είναι εργοστάσια μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που ιδρύονται ειδικά σε τέτοιες ζώνες, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, για την αξιοποίηση των εξευτελιστικών μεροκάματων. Στα περισσότερα εργοστάσια οι απεργίες έκλεισαν με αυξήσεις 20% και ένα μπόνους 32.000 πέσος (1.500 ευρώ), σε άλλα όμως συνεχίζονται, καθώς οι εργοδότες έχουν προβεί ήδη σε 4.700 εκδικητικές απολύσεις. Παρόμοιες εργατικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές του Μεξικού (Ταμαουλίπας), ενώ σε απεργία κατέβηκαν και οι 90.000 εργάτες του αμερικανικού κολοσσού του λιανικού εμπορίου Wal Mart στο Μεξικό.

Κίνα: 36% αυξήθηκαν οι εργατικές κινητοποιήσεις (απεργίες και διαδηλώσεις) στη χώρα το 2018, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η συνομοσπονδία των επίσημων (ελεγχόμενων από το καθεστώς) συνδικάτων ανακοίνωσε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει παρέμβει σε 2 εκατομμύρια εργασιακές διενέξεις.

Εκπαιδευτικοί: Στην πρωτοπορία των εργατικών και λαϊκών κινημάτων ανά τον κόσμο βρέθηκαν το 2018, για μια ακόμη χρονιά, οι εκπαιδευτικοί. Στις ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν συνολικά 380.000 εκπαιδευτικοί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται νέες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στην Καλιφόρνια, τη Δυτική Βιρτζίνια, το Μέριλαντ, το Κεντάκι και το Τέξας. Μεγάλες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν επίσης (ή και συνεχίζονται) στη Βραζιλία, το Μεξικό, την Κολομβία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, το Μαρόκο, τη Ζιμπάμπουε, ενώ στις 15 Μαρτίου κατέβηκαν σε πανεθνική απεργία 100.000 εκπαιδευτικοί στην Ολλανδία.

Από τη σύνταξη