Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Η Κεραμέως στήνει χουντικό καθεστώς στα πανεπιστήμια

 

Ο Σεπτέμβριος πρέπει να βρει όλες τις σχολές κατειλημμένες, 
γιατί αν δεν τις καταλάβουν οι φοιτητές,
θα τις καταλάβουν οι ιδιώτες και η αστυνομία

Με τον νέο νόμο που ψήφισε η υπερ-αντιδραστική κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να αλώσει πλήρως τη δημόσια ανώτατη παιδεία προς χάριν των συμφερόντων του κεφαλαίου. Βασικά σημεία του νόμου είναι τοχτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, με την απαγόρευση στην ουσία των φοιτητικών παρατάξεων, η είσοδος καπιταλιστών στις διοικήσεις των σχολών και η κατάργηση κάθε δημοκρατίας σε αυτές, η παράδοση των ακαδημαϊκών λειτουργιών  («βιομηχανικά» μεταπτυχιακά και διδακτορικά) στις επιχειρήσειςκ.ά. Μαζί φυσικά με την άμεση είσοδο του κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο, εισέρχονται και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί για να περιφρουρήσουν την «επιχείρηση».

Ο νόμος όμως έχει και άλλες διατάξεις, που δείχνουν την απληστία των καπιταλιστών και της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησής τους. Παραδίδει στο κεφάλαιο, καταργώντας την προστασία που έχουν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), από αγροτικές εκτάσεις με γεωπονικές εγκαταστάσεις, όπως τα 1.800 στρέμματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις Πανεπιστημιακές Λέσχες και τους πολιτιστικούς ομίλους που στεγάζονται σε αυτές, όπως τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας και στην Πλάκα. Πρόκειται για ένα βάναυσο χτύπημα στη φοιτητική ζωή, αφού οι λέσχες παρείχαν δωρεάν σίτιση, στέγαση και ιατρική φροντίδα στους φοιτητές, ενώ διοργάνωναν πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαθήματα κ.ά. Εδώ και χρόνια εξελισσόταν μια διαδικασία έμμεσης ιδιωτικοποίησης, με την είσοδο χορηγών σε διάφορες λειτουργίες τους, τώρα όμως έρχεται ο νόμος της Κεραμέως να τις βάλει στην τελική ευθεία της παράδοσης στο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός «παιδείας» είναι αδίστακτοι. Θα τραβήξουν μέχρι τέλους την αντιδραστική πολιτική τους για να έχουν την εμπιστοσύνη των κεφαλαίων με το «μαύρο» πολιτικό παρελθόν που τους στηρίζουν (π.χ. εφοπλιστές), αλλά και επειδή ξέρουν τη σημασία των πανεπιστημίων για την αριστερά και το νεολαιίστικο κίνημα. Δεν διστάζουν ούτε μπροστά στην εμφανή αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που ψηφίζουν, όπως η κατάργηση των εκλογών για τις διοικήσεις πολλών τμημάτων, ο περιορισμός  του χρόνου για τη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου ή η αξιολόγηση εκπαιδευτικών με κριτήρια τα «διπλώματα ευρεσιτεχνίας» και την ίδρυση «εταιρειών τεχνοβλαστών».

Απάντηση στη χουντοειδή κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δώσει άμεσα το φοιτητικό κίνημα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια καθώς και τα πιο πρωτοπόρα κομμάτια του εργαζόμενου λαού.

 

Σ. Κρόκος