Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Μια επίθεση κατά των γυναικών στις ΗΠΑ

«Δεν θα πισωγυρίσουμε» λέει το πανό μπροστά στο Ανώτατο
Δικαστήριο των ΗΠΑ
Η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ που αίρει τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι μια ξεκάθαρη επίθεση στις γυναίκες και στην αυτοδιάθεση του σώματός τους, αλλά και στην εργατική τάξη, τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τις μειονότητες και τους μετανάστες. Θα οδηγήσει αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας στην περαιτέρω φτωχοποίηση, όταν σε ένα ακόμα θέμα, την τεκνοποίηση, δεν θα δικαιούνται να ελέγχουν τη ζωή τους. Στις ΗΠΑ το 75% των αμβλώσεων γίνεται από φτωχές και κυρίως μαύρες γυναίκες. Η απαγόρευση θα οδηγήσει σε παράνομες αμβλώσεις, με αποτέλεσμα αύξηση του κινδύνου θανάτου. Ας μην ξεχνάμε τι συνέβαινε και εδώ στη χώρα μας σε παλαιότερες δεκαετίες.

Πόσες καταστροφικές για την υγεία αμβλώσεις γίνονταν από κομπογιαννίτες γιατρούς σε άθλιους χώρους. Στις γυναίκες των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί μπορούν να πάνε σε μια άλλη πολιτεία να διακόψουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Διάφορες θρησκευτικές και συντηρητικές ομάδες διατείνονται ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι «υπέρ της ζωής». Όμως αυτό είναι κατάφωρη υποκρισία, γιατί αν θέλεις πραγματικά να προστατεύσεις τη ζωή, τη φροντίζεις όταν ήδη υπάρχει, με μέτρα υποστήριξης της μητέρας και του παιδιού. Πράγμα που δεν ισχύει στις ΗΠΑ για τους μαύρους και άλλα καταπιεσμένα στρώματα, όπου οι στατιστικές δείχνουν αυξημένη θνησιμότητα μητέρων και παιδιών, λόγω φτώχειας και ελλιπούς ιατρικής μέριμνας. Αν φρόντιζαν για τη ζωή, θα έκαναν επίσης κάτι για τους θανάτους από πυροβολισμούς, που έχουν γίνει βασικός λόγος θανάτου παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ. Όπως επίσης οι ίδιοι αυτοί υποκριτές δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους όταν εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν στον κόσμο από πείνα και πολέμους.

Η απόφαση είναι ένα πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών. Κάθε πολιτεία θα μπορεί τώρα να αντιμετωπίζει το ζήτημα ξεχωριστά. Αυτό ειδικά όσον αφορά τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ σημαίνει ότι θα παρθούν αποφάσεις περιορισμού ή και πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Στη χώρα μας και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν παρόμοιες προθέσεις. Εδώ οι κυβερνήσεις φροντίζουν, με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και τη γενικότερη πολιτική τους (φτώχεια, ελαστικά ωράρια, μη στήριξη της οικογένειας) να συρρικνώσουν το δικαίωμα να κάνεις παιδί. Η «προοδευτικότητα» των «φιλελεύθερων» Ευρωπαίων, όπως και του δικού μας πρωθυπουργού, που κατήγγειλε αυτή την απόφαση, είναι κάτι παραπάνω από υποκριτική.

 

Ματίνα Χελιδώνη