Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Αποκαλυπτική η σύγκριση τιμών Ελλάδας-Ευρώπης

  

Από τα ακριβότερα στην Ευρώπη είναι το ελληνικό 
«καλάθι της νοικοκυράς», και του απαράδεκτα υψηλού ΦΠΑ
Η ακρίβεια στη χώρα μας συνεχίζει να καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη (11,3% για τον μήνα Απρίλιο), ενώ οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα είναι μεταξύ των υψηλότερων που καταγράφηκαν!

Για παράδειγμα, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 13,1%, όταν την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά μέσο όρο 8,6%! Παρόμοια, η τιμή του κρέατος αυξήθηκε στη χώρα μας κατά 14,3% (στην Ευρωζώνη κατά 8,6%), τα γαλακτοκομικά 11,8% (στην Ευρωζώνη 7,3%), τα λαχανικά 13,8% (στην Ευρωζώνη 9,3%), τα φρούτα 7,9% (στην Ευρωζώνη 5,4%), οι βρεφικές τροφές 9,3% (στην Ευρωζώνη 4,2%).

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα το γάλα (1 λίτρο) έχει φτάσει το 1,24 ευρώ, όταν στη Γερμανία κοστίζει 0,93 και στη Γαλλία 1,01 ευρώ. Επίσης, μια 12αδα αυγά (μεσαίο μέγεθος) στη χώρα μας κοστίζει 3,13 ευρώ, ενώ στη Γερμανία 2,44 ευρώ. Οι βρεφικές πάνες (23 τεμάχια) 8,98 ευρώ στη χώρα μας και στη Γερμανία 3,8 ευρώ. 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό για το μέγεθος της ληστείας που γίνεται σε βάρος του εργαζόμενου λαού μας ότι, ενώ στη χώρα μας ο ΦΠΑ στα βασικά είδη βρίσκεται στο 13%, στην Ισπανία είναι στο 4%, στη Γερμανία στο 7% και στη Γαλλία στο 5,5%! Με λίγα λόγια, έχουμε φτάσει στο σημείο η Ελλάδα να έχει γίνει πιο ακριβή σε πολλά προϊόντα και βασικά είδη διατροφής ακόμα και από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που έχουν μισθούς αρκετά υψηλότερους από τους δικούς μας.

Ας μη μας λένε λοιπόν διάφοροι κυβερνητικοί ιθύνοντες ότι για την αύξηση των τιμών στη χώρα μας φταίει μόνο η διεθνής κατάσταση. Η έκταση της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πρώτα και κύρια της ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης και των αδίστακτων κεφαλαίων που αυτή υπηρετεί. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει μια σειρά άμεσα μέτρα (π.χ. γενναία μείωση του ΦΠΑ και διατίμηση στα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης) για να ανακουφίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά αρνείται συνειδητά να το κάνει για να μη δυσαρεστήσει τα συμφέροντα που τη στηρίζουν.

Είναι πλέον αναγκαίο και επιτακτικό καθήκον η πάλη ενάντια στην ακρίβεια για την επιβίωση του εργαζόμενου λαού μας.

 

Μ. Σάκος