Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Ισπανία: Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα κατέβηκαν σε απεργία στις 13 Μαΐουδιεκδικώντας νέα συλλογική σύμβαση με αυξήσεις. Την ίδια ημέρα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και 11.000 εργάτες στον κλάδο της υφαντουργίας στη Χώρα των Βάσκων. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι μεγάλες κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών σε μια σειρά νοσοκομεία της χώρας, αλλά και απεργίες μεταλλεργατών στις επαρχίες Κορούνια και Αλαβά.

 

Φινλανδία: Στις 3 Μαΐου81.000 δημοτικοί υπάλληλοι σε 10 πόλεις της χώρας ξεκίνησαν απεργία εβδομαδιαίας διάρκειας διεκδικώντας αυξήσεις 3,6% ετησίως για την επόμενη 5ετία. Η απεργία επηρέασε τις αστικές συγκοινωνίες, την αποκομιδή των σκουπιδιών, τους παιδικούς σταθμούς, τις βιβλιοθήκες κ.λπ. Καθώς οι απεργίες στη χώρα αυξάνονται, η κυβέρνηση της Σάνα Μαρίν –αγαπημένης πολλών «προοδευτικών» ανά τον κόσμο– απειλεί με σκληρότερη αντιαπεργιακή νομοθεσία και επιβάλλει υποχρεωτικές διαιτησίες.

 

Ντουμπάι: Μπορεί οι απεργίες και οι δημόσιες διαμαρτυρίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να απαγορεύονται, όμως ακόμα και σε αυτή τη χώρα ένα τμήμα της εργατικής τάξης βρήκε τον τρόπο να αγωνιστεί και να κερδίσει. Οι ντελιβεράδες της πολυεθνικής Deliveroo στο Ντουμπάι σταμάτησαν τη δουλειά από τις 30 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση αμοιβής και την αύξηση ωραρίου που ανακοίνωσε η εταιρεία. Τελικά η εταιρεία υποχώρησε. Λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Μαΐου, κατέβηκαν σε απεργία οι ντελιβεράδες μιας άλλης εταιρείας, διεκδικώντας αύξηση της αμοιβής τους ώστε να αντισταθμίσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα.

 

Ιράν: Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 19 Μαΐου, αφότου καταργήθηκε η κρατική επιδότηση σε βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, τα αυγά, το λάδι για μαγείρεμα, το ψωμί κ.ά. Οι τιμές σε κάποια από αυτά τα αγαθά ανέβηκαν έως και 4 φορές πάνω εν μιά νυκτί. Η κυβέρνηση έδωσε στους πιο φτωχούς κάποια επιδόματα σε χρήμα, όμως οι περισσότεροι δεν καλύπτονται από αυτά. Υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς. 

 

Καναδάς: 43.000 οικοδόμοι και εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα βρίσκονται σε απεργία αόριστης διάρκειας στην επαρχία Οντάριο από τις 30 Απριλίου. Διεκδικούν νέα συλλογική σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

 

Από τη Σύνταξη