Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Σκάνδαλο NOVARTIS Έκθετη η κυβέρνηση

Το σκάνδαλο του χρηματισμού υψηλά ιστάμενων πολιτικών
από τη φαρμακευτική πολυεθνική NOVARTIS είναι 
όχι μόνο υπαρκτό, αλλά και τεραστίων διαστάσεων
Ένα ισχυρό ράπισμα δέχθηκε το καθεστώς Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου, όταν δημοσιεύθηκε το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που παραπέμπει τον πρώην υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά για αδικήματα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis και τις έρευνες για την εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων. Αντίθετα, κόντρα στις κατηγορίες περί «σκευωρίας» εις βάρος των εμπλεκόμενων πολιτικών, όπως έλεγε η κυβέρνηση, οι ενέργειές τους για την ίδια την υπόθεση Novartis κρίθηκαν επιβεβλημένες και σύννομες. Επιπλέον, το βούλευμα απαλλάσσει τους εισαγγελικούς λειτουργούς Μανώλη και Ντζούρα, αλλά και τους τρεις δημοσιογράφους, Βαξεβάνη, Παπαδάκου και Φιλιππάκη, από τις κατασκευασμένες κατηγορίες που τους είχαν προσάψει, διαψεύδοντας τα περί «σκευωρίας». 

Η συνωμοσία που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση σε βάρος εκείνων που διερεύνησαν και αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis δεν έχει προηγούμενο. Πριν από κάποιους μήνες, ο Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση Novartis «υπόκοσμο» και «συμμορία», ενώ ακόμη και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν δημοσιοποιηθεί το βούλευμα, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα αντίθετο από το πραγματικό! Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε επίσημα, λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου, ότι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση Novartis, για το σκέλος της ενοχοποίησης των 10 πολιτικών προσώπων! Πολλά ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση (ΣΚΑΪ, in.gr και Καθημερινή) είχαν ήδη ξεκινήσει να αναπαράγουν μια «απόφαση» αρεστή στην κυβέρνηση λίγες μέρες πριν αυτή βγει! Το γεγονός οδήγησε μέχρι και τη δικαστική συντάκτρια του ΣΚΑΪ, Ιωάννα Μάνδρου, να προβεί σε σοβαρότατες καταγγελίες περί «οργανωμένης παραπληροφόρησης» από «ανώτατες δικαστικές πηγές» µε ενδεχομένως «πολιτικά κίνητρα». Τελικά, τα εν λόγω ΜΜΕ έσπευσαν να ζητήσουν συγγνώμη από τους αναγνώστες τους γιατί τους παραπληροφόρησαν. Ο Βαξεβάνης, επικαλούμενος καταγγελίες από τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ, κατονόμασε ως πηγή της παραπληροφόρησης την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, και τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, Κώστα Τσιάρα.

Το σκάνδαλο NOVARTIS υπάρχει, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να το κουκουλώσει, παρέχοντας κάλυψη σε πολιτικά πρόσωπα, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο κυβερνών κόμμα. Αν η διερεύνησή του συνεχιστεί, όπως έγινε στις ΗΠΑ, θα αποδειχθεί ίσως και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου