Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Περιμένοντας την… επενδυτική βαθμίδα

Αυτή είναι η αντίδραση των απολυμένων, των ανέργων,
των φτωχών στην υπόσχεση του Μητσοτάκης για την
«επενδυτική βαθμίδα»

Ως σοβαρό λόγο προσφυγής στις κάλπες επέλεξε ο Μητσοτάκης την ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» για το αξιόχρεο της χώρας, μια πραγματικά παγκόσμια πρωτοτυπία!

Θυμίζουμε ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P, Moody’s, Fitch) διατηρούσαν το ελληνικό χρέος στην επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή στο «Α», μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009 και το υποβάθμισαν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (C) μετά το πρώτο μνημόνιο.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις αγορές δανεισμού και το ελληνικό χρέος, μετά και το κούρεμά του (PSI του 2012), πέρασε σε ποσοστό άνω του 80% στους επίσημους δανειστές (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ), οι αξιολογήσεις των οίκων είχαν συμβολικό κυρίως χαρακτήρα, για τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές που άρχισαν από το 2014 και μετά. Σήμερα, το ελληνικό χρέος παραμένει σε ποσοστό 76% στα χέρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και οι δανειακές ανάγκες μέχρι το 2030 είναι σχετικά χαμηλές.

Ο Μητσοτάκης είχε διακηρύξει ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά ενώ από το 2015 έως το 2019 είχαμε 16 αξιολογήσεις του ελληνικού χρέους με τις οποίες αναβαθμίστηκε από τo «C» στην κατηγορία «Β», μετά το 2019 έγιναν 14 αξιολογήσεις, όλες εντός της κατηγορίας «Β». Προφανώς, έπαιξε ρόλο η πανδημία και η βουτιά ύφεσης του 2020, όμως το γεγονός ότι την τελευταία τετραετία το χρέος αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ έκανε τους οίκους να «παγώσουν» κάθε πρόθεση αναβάθμισης.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα παραμένει η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα στον κόσμο ως ποσοστό του ΑΕΠ (177%), με χρέος πάνω από 400 δισ. ευρώ, αυξημένο σε πραγματικούς όρους πάνω από 10% στη διάρκεια της τετραετίας Μητσοτάκη. Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες, λόγω πληθωρισμού, διατηρούν τα βασικά επιτόκια δανεισμού πάνω από το 3,5%, παρασύροντας και το κόστος δανεισμού των κρατών, αφού και χώρες όπως η Γερμανία δανείζονται με επιτόκια σχεδόν 3%. 

Τελικά, πόσο μπορεί να ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό η «επενδυτική βαθμίδα», όταν η ζωή του χειροτερεύει καθημερινά με την ακρίβεια και όταν οι επενδύσεις που έρχονται συνήθως είναι χρηματοπιστωτικού και παρασιτικού χαρακτήρα και όχι παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργούσαν μια προοπτική πραγματικής ανάπτυξης; Ο Μητσοτάκης βλέπει τους πολίτες αυτής της χώρας ως ιθαγενείς ψηφοφόρους που θα τους ξεγελάσει με χάντρες και καθρεφτάκια. Ο λαός όμως τον έχει πάρει χαμπάρι εδώ και καιρό και θα δώσει μια πρώτη απάντηση στις επερχόμενες εκλογές.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου