Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Η Σοφί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη

 Δεν έχουμε αυταπάτες για το Ευρωκοινοβούλιο – το θεωρούμε και αντιδραστικό και διακοσμητικό, χωρίς πραγματικές εξουσίες. Επίσης, πολιτικά δεν έχουμε καμιά σχέση με τους κάθε είδους «φιλελεύθερους». Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η δράση της Σοφί ιν’τ Φελντ, μιας Ολλανδής φιλελεύθερης που είναι μέλος της επιτροπής δικαιωμάτων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου. Με αφορμή τις παρακολουθήσεις πολιτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανέλαβε να συντάξει μια αναφορά για τη χώρα μας για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμα και να τη συναντήσει.

Κι αυτή σε κάθε ανακοίνωσή της στολίζει κανονικότατα την κυβέρνηση, λέγοντας αλήθειες: ότι υπάρχει υποχώρηση του «κράτους δικαίου» και της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ότι υπάρχει θέμα με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου, ότι πολλά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από ολιγάρχες και δεν υπάρχει ερευνητική δημοσιογραφία, ότι η κυβέρνηση δεν είναι ανεκτική στην κριτική και δεν είναι συνηθισμένη στη λογοδοσία κ.λπ. κ.λπ. 

Βεβαίως, όλα αυτά εντάσσονται πιθανότατα και σε ενδο-αστικές κόντρες στην ΕΕ, αλλά μια πολεμική από τα αριστερά στην εκάστοτε αστική κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιεί αλήθειες που λέγονται ακόμα και από άτομα που δεν ανήκουν στο δικό μας ταξικό στρατόπεδο.  

 

Α.Α.