Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Επικίνδυνα σχέδια «επενδυτών» με τα απορρίμματα

 

Πρέπει να σταματήσουμε τα επικίνδυνα για την υγεία
μας και την τσέπη μας σχέδια των ιδιωτών «επενδυτών»
για τα απορρίμματα
Η τελευταία τροπολογία που ψήφισε σαν κυβέρνηση η αντεργατική συμμορία Μητσοτάκη ήταν στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των αρπακτικών του κεφαλαίου (εργολάβων, κατασκευαστών, «προμηθευτών» ηλεκτρισμού) που τη στηρίζουν. Με αυτήν την τροπολογία, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ανατίθεται στις περιφέρειες, μέσω των ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων), 13 σε όλη την χώρα. Τα ΠΕΣΔΑ όμως σχεδιάζεται να μετατραπούν σε εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο και μάνατζμεντ. Εκεί θα εισβάλουν οι γνωστοί καπιταλιστικοί όμιλοι που αναφέραμε για να κάνουν «επενδυτικά σχέδια» με τη διαχείριση των σκουπιδιών, να αλλάζουν τους κανόνες κοστολόγησης των δημοτικών τελών αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη κ.λπ. Γι’ αυτό και θέλουν να πάρουν αυτή τη διαδικασία από τους δήμους και σαμποτάρουν τον σχετικό οργανισμό, τον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Ο στόχος τους όσον αφορά τα απορρίμματα είναι διττός: να τα εκμεταλλεύονται είτε για την παραγωγή καυσίμου είτε για παραγωγή ενέργειας μέσω καύσης. Η «μπίζνα» είναι πολύ μεγάλη, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, και φυσικά είναι άκρως επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία του λαού. Προκειμένου να προωθηθεί, έχουν βαλτώσει όλα τα σχέδια για αποσυμφόρηση των γεμάτων πλέον χωματερών και για στροφή σε πιο φιλικές περιβαλλοντικά μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων, όπως είναι η κομποστοποίηση.

Τα σχέδια των καπιταλιστών θίγουν και τα συμφέροντα των δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), αν και η πλειοψηφία των δημάρχων πρόσκειται στα κλασικά αστικά κόμματα, στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι σε κόντρα με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση καθυστέρησε την καταβολή των χρημάτων για το τέλος ταφής απορριμμάτων (60 εκατομμύρια ευρώ) που δίνεται στους δήμους.

Οι καπιταλιστές για να προωθήσουν σχέδια με τόσο μεγάλη προοπτική κερδών δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στους δήμους διάφορες τοπικές «κινήσεις» που εκφράζουν συμφέροντα μαφιόζικου τύπου. Δεν αποκλείεται, σε συνδυασμό με αυτά τα σχέδια των καπιταλιστών, να ενισχυθούν αυτά τα φαινόμενα, ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο.

Ο εργαζόμενος λαός οφείλει να επαγρυπνεί απέναντι σε αυτό το ζήτημα γιατί αφορά άμεσα τη ζωή και την υγεία του. Και οφείλει με τη γενικότερη αγωνιστική στάση και δράση του να αποτρέψει τέτοιου είδους σχέδια.

 

Σ. Κρόκος