Η αρχή έγινε με τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή. Τα απογευματινά χειρουργεία ήρθαν ως ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.Πιστεύει κανείς ότι, μετά τα απογευματινά (επ' αμοιβή)
χειρουργεία, οι γιατροί θα έχουν κουράγιο και κίνητρο
να κάνουν και πρωινά (άνευ αμοιβής);
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαρχής αντιμετώπισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως περιττό βάρος. Αν και αναγκάστηκε να καταφύγει στις υπηρεσίες του στη δίχρονη περιπέτεια της πανδημίας, το άφησε αβοήθητο, υποστελεχωμένο και τελικά εξαντλημένο, αρνούμενη να καλύψει τα τεράστια κενά γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με προσλήψεις και κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους με ψίχουλα αντί για αυξήσεις. Η εικόνα που αντιμετωπίζει όποιος προσφεύγει στις υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι αποκαρδιωτική.
Οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας των ασθενών, είναι αποτέλεσμα αυτής της διαλυτικής πολιτικής. Ως διέξοδο ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρνει τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Κάτι σαν «νόμιμο φακελάκι», δηλαδή, και ταυτόχρονα ως «επιπλέον κίνητρο», όπως λέει, για τους γιατρούς.
Η στόχευση διπλή. Αφενός μετακυλίεται ένα κόστος στις τσέπες των ασθενών και αφετέρου εθίζονται χρήστες και λειτουργοί του συστήματος υγείας σε μια λογική αποτίμησης σε χρήμα των –κατά τα άλλα δημόσιων– υποδομών και υπηρεσιών. Το επιχείρημα του υπουργού Υγείας εξίσου άθλιο με τη στόχευσή του: το κόστος των απογευματινών χειρουργείων είναι «πολύ μικρότερο» από αυτό του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Η κατάληξη από την εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι ολοφάνερη. Βαθμιαία θα υποβαθμιστεί κι άλλο η πρωινή λειτουργία του ΕΣΥ, τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία θα γίνουν πάρεργο για τους υγειονομικούς και η απογευματινή επ’ αμοιβή λειτουργία θα γίνει το κύριο έργο τους. Αναλογιστείτε πόσο θα αποδίδει ένας γιατρός στα καθημερινά του καθήκοντα όταν το προηγούμενο απόγευμα έχει πραγματοποιήσει 2-3 χειρουργεία.
Δεν είναι όμως το μόνο μέτρο που οδηγεί στην πλήρη κατάργηση των δωρεάν υπηρεσιών υγείας. Πριν λίγες μέρες σε εκατοντάδες φάρμακα αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων έως και 80%, με την αναθεώρηση του δελτίου τιμών από το Υπουργείο Υγείας. Η ασφάλιση καθίσταται βαθμιαία δώρο άδωρο.
Απέναντι σε αυτή την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας μόνο ένα αίτημα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο: το αίτημα για καθολική παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας. Αρκεί να αποκτήσει τη θέση του στον κατάλογο των αιτημάτων όλων των επιμέρους κοινωνικών ομάδων που κινητοποιούνται.
Γιώργος Καστρίτης