Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Σε απεργία διαρκείας από τις 30 Μαΐου βρίσκονται οι εργάτες της Airgas (βιομηχανικά και ιατρικά αέρια) στο Ρόουντ Άιλαντ, ενάντια στη συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Στις 19 Ιουνίου, απήργησαν οι οδηγοί φορτηγών στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς, προκειμένου να πάψει το καθεστώς των εργολαβιών και να τους αναγνωριστεί η μισθωτή σχέση. Μεταξύ άλλων, υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους ένα τεράστιο ποσό προκειμένου να κάνουν τα φορτηγά τους «φιλικότερα προς το περιβάλλον».


Αγγλία: Μια ακόμη διήμερη 48ωρη απεργία πραγματοποίησε στις 3-4 Ιουνίου το προσωπικό των 4 κινηματογράφων της εταιρείας Picturehouse, διεκδικώντας αυξήσεις, στο πλαίσιο ενός αγώνα που κρατάει 10 μήνες και έχει κερδίσει την υποστήριξη όλων των εργαζομένων και της νεολαίας. 48ωρη απεργία πραγματοποίησε στις 20-21 Ιουνίου το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, του 5ου μεγαλύτερου της χώρας, ενόψει του κλεισίματος ενός ολόκληρου παραρτήματος, που μπορεί να σημάνει και 370 απολύσεις. Στις 27 Ιουνίου πραγματοποίησε μια ακόμη απεργία, την 29η τους τελευταίους μήνες (!), το πολιτικό προσωπικό του συστήματος ατομικών όπλων (AWE) της χώρας, διεκδικώντας να μην περικοπούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Σλοβακία: Απεργία διάρκειας 12 ημερών προκήρυξαν στις 20 Ιουνίου περίπου 10.000 εργάτες των εργοστασίων της Φολκσβάγκεν στη χώρα. Διεκδικούσαν αύξηση 16%. Τελικά, μετά από έξι ημέρες σταμάτησαν την απεργία, αποσπώντας αύξηση 14%.

Ισπανία: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από τις αρχές Ιουνίου οι λιμενεργάτες σε πολλά λιμάνια της χώρας, μεταξύ άλλων στη Βαλένθια, το Αλχεθίρας, το Σανταντέρ, τη Σεβίλλη και το Μπιλμπάο. Οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στην προσπάθεια να μην περάσει Ευρωπαϊκή Οδηγία που επιτάσσει την είσοδο εργολάβων και ιδιωτικών εταιρειών στις λιμενικές εργασίες.

Ιταλία: Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων οργανώθηκε στις 15-16 Ιουνίου από εργαζόμενους στις αεροπορικές εταιρείες, τα αστικά λεωφορεία, τους σιδηροδρόμους και το μετρό της Ρώμης, ενάντια στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις σε όλο το φάσμα των συγκοινωνιών.

Βραζιλία: Η 30ή Ιουνίου ήταν μια ακόμα ημέρα πανεργατικής δράσης ενάντια στον αντεργατικό νόμο του διεφθαρμένου προέδρου Τέμερ. Στην Μπραζίλια οι συγκοινωνίες νέκρωσαν, ενώ στο Ρίο και το Σάο Πάολο σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία.


Από τη σύνταξη