Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

2 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία τύπου «Αργος» και «Ευρώπη» στην Αθήνα συνέχισαν τον αγώνα τους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Στις 19 του μήνα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία με συγκέντρωση πάλι στο υπουργείο.
● Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο λιθογραφίας «ΜΟΡΝΟΣ» στη Βοιωτία, ιδιοκτησίας του καπιταλιστή Φιλίππου (ΦΑΓΕ κ.λπ.), ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων έξι συναδέλφων τους. Για πέντε ημέρες έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας με συγκεντρώσεις έξω από το εργοστάσιο.

● Οι 32 συμβασιούχοι καθαρίστριες του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας προχώρησαν σε στάσεις εργασίας, αφού απολύονται μετά από 22 χρόνια δουλειάς. Στις 6 του μήνα κατέβηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.

3 Οκτωβρίου: Στάσεις εργασίας έγιναν στον δημόσιο τομέα ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης-πειθάρχησης. Τρίωρη στάση έγινε από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής.
● Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) έκαναν τετράωρη στάση εργασίας για τα συνεχιζόμενα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου.
● Οι οικοδόμοι που εργάζονται στα έργα του δήμου Χαλανδρίου έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας για την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού.
● Οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση κ.λπ.) συνέχισαν τον αγώνα τους για τη σωτηρία του επικουρικού τους ταμείου (ΕΔΟΕΑΠ) με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα. Στις 25 του μήνα κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία.
● Οι απολυμένοι εργάτες (120 μόνιμοι και περίπου 200 συμβασιούχοι) του εργοστασίου παγωτού FRONERI στην Αθήνα, το οποίο έκλεισε τον Αύγουστο, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της μητρικής εταιρείας, της γνωστής NESTLE, με αιτήματα την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και την απορρόφησή τους στις άλλες μονάδες της επιχείρησης. Οι εργάτες βρήκαν κλειστές πόρτες.

5 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στην ψυχιατρική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου έκαναν τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στην αύξηση των εφημεριών τους, που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού.
●  Οι συνταξιούχοι συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στις περικοπές των συντάξεων, τις καθυστερήσεις των καταβολών τους και τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν, με συγκεντρώσεις ανά τη χώρα. Στις 5 του μήνα έγινε παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στην Πάτρα και στις 6 σε Χανιά και Γιάννενα.
● Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου «GOLF» στην Κέρκυρα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στον προπηλακισμό εργαζόμενης από στέλεχος της επιχείρησης.

6 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του οργανισμού, που έχει αποψιλωθεί απ’ το 50% του επιστημονικού δυναμικού του. Στις 11 του μήνα συνέχισαν με 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

9 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στα σταθερά μέσα τροχιάς της Αθήνας (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ) έκαναν στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την πρακτική του υπουργείου Μεταφορών στο θέμα της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που φέρνει απίστευτη ταλαιπωρία για τους επιβάτες και φορτώνει στους ίδιους τις συνέπειες της δυσλειτουργίας.
● Οι ναυτεργάτες των πορθμείων της γραμμής Ηγουμενίτσα–Κέρκυρα έκαναν τετράωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες ενάντια στις μειώσεις μισθών που επιχειρούν οι εφοπλιστές. Στις 31/10 προχώρησαν σε 48ωρη απεργία.

11 Οκτωβρίου: Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Αστέρας Βουλιαγμένης» ξεκίνησαν αγώνα για αύξηση ημερομισθίου με δίωρη στάση εργασίας. Στις 18 του μήνα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και στις 31 σε τρίωρη στάση εργασίας. Έγιναν συγκεντρώσεις στον χώρο εργασίας.
● Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Στα νοσοκομεία της περιφέρειας έγινε 24ωρη απεργία και στα νοσοκομεία της Αττικής 4ωρη στάση εργασίας. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις και στην Αθήνα στο υπουργείο Υγείας.

18 Οκτωβρίου: Οι 23 υδρονομείς της ΕΥΔΑΠ έκαναν συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να μη νομιμοποιηθούν οι προσλήψεις τους.
● Οι εργάτες στο εργοτάξιο του κτιρίου της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα (εργολαβία «ΑΚΤΩΡΑ») έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες, διεκδικώντας αύξηση ημερομισθίου και βελτίωση συνθηκών εργασίας.

30 Οκτωβρίου: 48ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

31 Οκτωβρίου: Οι εργάτες στα εργοστάσια ελαιουργίας ΕΛΑΪΣ και ΛΕΒΕΡ στον Πειραιά έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην ΕΛΑΪΣ. Διαμαρτύρονται για την πώληση του δεύτερου εργοστασίου από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, που βάζει σε κίνδυνο τη δουλειά τους.


Σ. Κρόκος