Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Τραπεζικά σκάνδαλα αποσιωπούνται από τον Τύπο

Οι Financial Times έφεραν πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα τεράστιο σκάνδαλο ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς σε ένα fund. Τα δάνεια αυτά ήταν ναυτιλιακών εταιρειών και το συγκεκριμένο fund έχει μεγαλομέτοχο εφοπλιστή, είχε δανειστεί από την ίδια αυτή τράπεζα, ενώ, με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, το fund έγινε και μέτοχος της τράπεζας.

Πολλές συναλλαγές περνούσαν από φορολογικούς παραδείσους, κατά παράβαση της νομοθεσίας και των capital controls, ή γίνονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να ζημιωθεί η τράπεζα –όταν ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου– και να κερδίσουν τα στελέχη της και οι «πελάτες». Την ίδια περίοδο, είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση για τα δάνεια της Alpha Bank σε μπατιριμένα μεγαλοεκδοτικά συγκροτήματα.
Και η μία και η άλλη περίπτωση είναι ορισμός της διαπλοκής και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, εφόσον, ως γνωστόν, οι τράπεζες αυτές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τα δικά μας λεφτά. Όλα αυτά αποσιωπούνται πλήρως από τα ελληνικά ΜΜΕ. Και είναι απολύτως φυσικό, μια και αυτά τα ΜΜΕ είναι εξαρτημένα οικονομικά από τις διαφημιστικές καταχωρίσεις των τραπεζών. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σημερινό καθεστώς της χώρας εκτός από στυγνή δικτατορία του τραπεζικού κεφαλαίου;


Π.Δ.