Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Λουκέτο στην Πίτσος και στο βάθος… η Siemens

Γενιές και γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με συσκευές 
της Πίτσος στα σπίτια τους – μια βιομηχανία με ιστορία 
150 χρόνων έβαλε λουκέτο με σκανδαλώδη τρόπο

Η γερμανική πολυεθνική BSH, θυγατρική της Bosch, αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ελλάδα στο τέλος του 2018 και να κλείσει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στον Ρέντη, ενημερώνοντας τους 250 εργαζομένους με επιστολή στην οποία αναφέρει πως το κλείσιμο του εργοστασίου «ήταν επιβεβλημένο ιδίως μετά τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία επτά σχεδόν χρόνια». Μάλιστα, έγινε γνωστό πως το εργοστάσιο θα μεταφερθεί στην Τουρκία…

Σύμφωνα όμως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, το σχέδιο παραβιάζει παλαιότερη συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ομίλου Siemens, ο οποίος ήταν επί μακρόν συνιδιοκτήτης της BSH και ήθελε, υποσχόμενος επενδύσεις, να απεμπλακεί από το γνωστό σκάνδαλο με τις μίζες. Μία τέτοια επένδυση επρόκειτο να είναι η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Ελλάδα για τη μεταφορά του εργοστασίου της Πίτσος. Το έργο θα είχε αξία τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ και επρόκειτο να απασχολεί 700 άτομα. Ωστόσο, τα σχέδια για το έργο που είχε παρουσιάσει παλαιότερα η BSH «εξαφανίστηκαν», ενώ η Siemens το 2015 αποχώρησε από την Πίτσος και η Bosch έμεινε η μόνη ιδιοκτήτης.  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2017 συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης του ελληνικού κράτους και της Siemens, και τώρα μπορεί να παραγραφεί η όποια υποχρέωση από μέρους της εταιρείας, την ίδια στιγμή που η Siemens εξακολουθεί να παίρνει δημόσια έργα στη χώρα! Στη δε κυβέρνηση επικρατεί εκκωφαντική σιωπή, αν και, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει τη συμφωνία των προκατόχων του με τη Siemens, υποσχόμενος να την καταργήσει, όταν θα έπαιρνε την εξουσία.
Κάθε αποχώρηση παραγωγικής μονάδας από τη χώρα αποτελεί πλήγμα και για τη χώρα και για την εργατική μας τάξη. Η δε Siemens συνεχίζει να κοροϊδεύει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό, με τις πλάτες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με συντονισμένη πάλη της εργατικής τάξης για να επαναλειτουργήσει υπό δημόσιο έλεγχο κάθε σημαντική βιομηχανική μονάδα που κλείνει.


Γιάννης Τριανταφύλλου