Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Αγγλία: Οι εργάτες πέντε ιδιωτικών σιδηροδρομικών εταιρειών της χώρας πραγματοποίησαν νέες 48ωρες ή 24ωρες απεργίες, στις 8-9 Νοεμβρίου, ενάντια στην απόφαση των εταιρειών να προωθήσουν τους συρμούς με έναν εργαζόμενο, τον οδηγό, κάτι που συνεπάγεται 6.000 απολύσεις, πέρα φυσικά από τον μεγάλο κίνδυνο για τους επιβάτες. 2.000 οδηγοί και μηχανικοί λεωφορείων στην ευρύτερη περιοχή Μάντσεστερ-Λανκασάιρ απήργησαν όλες τις Δευτέρες του μήνα, διεκδικώντας αυξήσεις.


Γερμανία: Οι εργαζόμενοι της διεθνούς αλυσίδας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon «αξιοποίησαν» την Black Friday (24 Νοεμβρίου) για να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες εργασίας (υπερ-εντατικοποίηση, παρακολούθηση των εργαζομένων, μη αναγνώριση στοιχειωδών συλλογικών δικαιωμάτων κ.λπ.) που επικρατούν στα περισσότερα κέντρα logistics της εταιρείας σε όλο τον κόσμο. Περί τους 2.500 εργαζόμενους της εταιρείας απήργησαν στο Βερολίνο, τη Λειψία, το Κόμπλεντς κ.λπ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν και σε κέντρα της εταιρείας στην Ιταλία.

Ιταλία: Πανεργατική απεργία, με τη συμμετοχή διαφόρων κλάδων, έγινε στις 10 Νοεμβρίου, ενάντια στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση των δαπανών για υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια και το φόρτωμα των φορολογικών βαρών στα λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που προσφέρονται νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.

Βραζιλία: Χιλιάδες εργάτες κατέβηκαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στις 11 Νοεμβρίου, σε μια πανεθνική μέρα δράσης ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν: αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης, προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων κ.λπ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περισσότερο από το 80% του λαού αντιτίθεται στα μέτρα.

ΗΠΑ: Εκατοντάδες οδηγοί σχολικών λεωφορείων στην πόλη του Σιάτλ απήργησαν στις 29 Νοεμβρίου, διεκδικώντας αυξήσεις και κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Αργεντινή: Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι των δύο κύριων αεροπορικών εταιρειών της χώρας στις 30 Οκτωβρίου. Διεκδικούν αυξήσεις 26% για να καλυφθούν οι μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους από τον υψηλό πληθωρισμό. 300 πτήσεις ακυρώθηκαν. Στη 1 Δεκεμβρίου, απήργησαν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων του Μπουένος Άιρες, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, αύξηση των δαπανών για την υγεία και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.


Από τη σύνταξη