Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Παγκόσμιο ζήτημα η αύξηση της μικροβιακής αντοχής

Η υπερκατανάλωση φαρμάκων κάνει καλό μόνο στα… 
κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων και όχι στην υγεία μας
Με πρωτοβουλία του ΚΕΕΛΠΝΟ, συναντήθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού ζητήματος της δημόσιας υγείας, αυτού της μικροβιακής αντοχής.
Η χώρα μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, είναι η πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη. ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη μικροβιακής αντοχής. Η αλόγιστη μέχρι τώρα συνταγογράφηση και κατανάλωση αντιβιοτικών οδήγησε στη δημιουργία πιο ανθεκτικών μικροβίων, αλλά και στη μείωση της αντοχής απέναντι στα μικρόβια αυτών που καταναλώνουν αυτά τα φάρμακα. Σε βαθμό που να μιλάμε πια για κρίση στη δημόσια υγεία και για την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, με στόχο την προστασία της ζωής των πολιτών και τη γενικότερη ενίσχυση της δημόσιας υγείας.
Ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη εκστρατεία για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών όχι μόνο από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και στα νοσοκομεία, και ακόμα στην κτηνοτροφία και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Η φαρμακοβιομηχανία είναι ο τρίτος σε κερδοφορία κλάδος της οικονομίας, μετά τις βιομηχανίες όπλων και τα ναρκωτικά. Η σύγχρονη φαρμακευτική και ιατρική επιστήμη είναι μια κατάκτηση του πολιτισμού μας και η χρήση των φαρμάκων αποτελεί αναφαίρετο και κεκτημένο δικαίωμα μας. Στον καπιταλισμό, όμως, ακόμα και η υγεία γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης, γι’ αυτό η κατανάλωση φαρμάκων καλό είναι να γίνεται με μέτρο.
Δεν χρειάζεται να αναζητούμε θαυματουργά φάρμακα και σύντομες θεραπείες. Πρέπει να σεβόμαστε και να ακούμε το σώμα μας και όχι να παραβιάζουμε τις αντοχές και τα όριά του. Το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη, που σημαίνει φροντίδα για την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση και ισορροπία μας. Το ακόμα πιο αποτελεσματικό φάρμακο, βέβαια, είναι να θέσουμε τους εαυτούς μας στην υπηρεσία ενός σκοπού, μιας ιδέας, που θα βοηθήσει την κοινωνία να απελευθερωθεί, να εξυψωθεί, να γίνει μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και σεβασμού σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη!


Μαρία Καράβολα