Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τρομοκρατούν όσους αντιστέκονται στις κεραίες

Μπροστά στα κέρδη, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αδιαφορούν 
για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας

Το 2014, κάτοικοι, γονείς και μαθητές στον δήμο Ιλίου διαμαρτυρήθηκαν για μια κεραία της εταιρείας Vodafone που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 40 μέτρων από δύο σχολικές μονάδες. Μετά από αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και την αυτοοργάνωση των κατοίκων της περιοχής, συστάθηκε μια επιτροπή αγώνα, η οποία απαίτησε από το δημοτικό συμβούλιο την υποστήριξη του αιτήματός της για την απομάκρυνση της κεραίας. Το δημοτικό συμβούλιο συναίνεσε στο αίτημα και απομάκρυνε την κεραία. Μετά όμως από δύο χρόνια, η Vodafone και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που μισθωνόταν για τη «φιλοξενία» της κεραίας επανήλθαν και έκαναν μήνυση κατά των τριών δημοτικών συμβούλων που ηγήθηκαν της εκστρατείας απομάκρυνσής της, απαιτώντας 206.850 ευρώ!
Επίσης, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού με την κεραία έκαναν μήνυση κατά δύο ακόμα δημοτικών συμβούλων, διότι διακίνησαν ενημερωτικά φυλλάδια κατά της κεραίας!
Σήμερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι κάτοικοι που βρίσκονται στο πλευρό τους ζητούν τη συμπαράσταση πολιτών με την υπογραφή ψηφίσματος ενάντια σε κάθε δίωξη «που βάζει πάνω από την υγεία των πολλών τα κέρδη των πολυεθνικών και των ιδιοκτητών». Σημειώνεται, πως ήδη στο πλευρό τους έχουν βρεθεί με ψηφίσματα αρκετοί σύλλογοι και σωματεία, ανάμεσά τους και το Σωματείο Εργαζομένων της Vodafone.
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων, είναι συχνά καμουφλαρισμένες σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες κ.λπ. για να αποφεύγονται οι αντιδράσεις των γειτόνων. Όσο πιο πυκνοκατοικημένη η περιοχή τόσο περισσότερες οι κεραίες, οι ακτινοβολίες των οποίων έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «πιθανά καρκινογόνες». Είναι γεγονός ότι, ενώ αυτοί που τις «φιλοξενούν» αμείβονται αδρά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (περίπου 1.250 ευρώ το μήνα), το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας κατευθύνεται στις γύρω κατοικίες. Κάθε μήνα εκδικάζονται γύρω στις 100 υποθέσεις για διακοπή της λειτουργίας κεραιών, ενώ τουλάχιστον 150 κεραίες λειτουργούν σήμερα στην Αττική παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις και άλλες 500 λειτουργούν σχεδόν χωρίς καμία άδεια!
Η έλλειψη ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου και η ασυδοσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν δημιουργήσει μια βόμβα για εμάς και τις επόμενες γενεές. Όλοι πρέπει να αντιδράσουμε με κάθε δυνατό τρόπο σε αυτόν τον κίνδυνο!


Γιάννης Τριανταφύλλου