Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ξένες επενδύσεις και εγχώρια ολιγαρχία


Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D hub) της 
TeamViewer στα Γιάννενα
Μια από τις γνωστότερες διεθνώς εταιρείες λογισμικού, η γερμανική TeamViewer, άνοιξε πριν από λίγους μήνες παράρτημα στα Γιάννενα. Μαζί με άλλες δύο γερμανικές εταιρείες πληροφορικής αναπτύσσουν σταδιακά ένα «κέντρο καινοτομίας» στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Απασχολούν ήδη περί τους 100 μηχανικούς πληροφορικής, και σκοπεύουν να φτάσουν τους 400. Άλλη μια γερμανική εταιρεία πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία, ενώ το συζητάει και η μεγάλη αμερικανική Cisco.

Αυτή η ιστορία δεν μας ενδιαφέρει από τη σκοπιά των συμφερόντων αυτών των επιχειρήσεων αλλά από μια ευρύτερη πολιτική σκοπιά. Η εγχώρια παρασιτική μεγαλοαστική τάξη, μέσα από τα διάφορα επιτελεία της, δημοσιογραφικά και πολιτικά, καθώς και όλο το μνημονιακό σύστημα, δυσφήμησαν συστηματικά την ελληνική δημόσια εκπαίδευση, για να ανοίξουν τον δρόμο στην ιδιωτική. Δυσφήμησαν συστηματικά το εργατικό δυναμικό της χώρας, για να τσακίσουν μισθούς και εργασιακές κατακτήσεις. Δυσφήμησαν συστηματικά τις δυνατότητες της χώρας, για να τη σπρώξουν στον παρασιτισμό και να χτυπήσουν την εγχώρια παραγωγή. Δυσφήμησαν τη δημόσια διοίκηση ως «ανίκανη», για να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα. Σαμποτάρισαν την ανάπτυξη της έρευνας. Προπαγάνδισαν και προπαγανδίζουν ότι, για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, πρέπει να φτάσουμε τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις σε επίπεδο Μπανγκλαντές, να φοροαπαλλάξουμε τους υποψήφιους επενδυτές, να μην απεργούμε, να μη διεκδικούμε τίποτα κ.ο.κ.
Και τώρα έρχονται οι εκπρόσωποι αυτών των ξένων εταιρειών και λένε: Ότι οι Έλληνες μηχανικοί είναι από τους καλύτερους στον κόσμο και ότι έχουν εμπιστοσύνη στους αποφοίτους των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Ότι δεν ζήτησαν και δεν επιδιώκουν ιδιαίτερη φορολογική ή ασφαλιστική μεταχείριση. Ότι στην Ελλάδα δεν συνάντησαν περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επενδύσει! Και ότι το μόνο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το πολύ αργό ελληνικό ίντερνετ. Δηλαδή αυτό ακριβώς το οποίο εδώ και πολλά χρόνια «δεσμεύονται» ότι θα εκσυγχρονίσουν όλες οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν το τηλεπικοινωνιακό τοπίο της χώρας.  
Όλα αυτά είναι αποκαλυπτικά αφ’ ενός για τη χυδαία προπαγάνδα και τις σκοπιμότητες της εγχώριας παρασιτικής ολιγαρχίας, αφ’ ετέρου για την αξία των Ελλήνων εργαζομένων και του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού.

Πάρις Δάγλας