Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ο παραλογισμός του σχεδίου της «απολιγνιτοποίησης»


Το κυβερνητικό σχέδιο της «απολιγντιποίησης» εξυπηρετεί
μόνο τα σχέδια του ιδιωτικού κεφαλαίου

Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσα από το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αποφάσισε να κλείσει ολόκληρη τη λιγνιτική παραγωγή μέχρι το 2028. Όμως, εντελώς ξαφνικά και αναιτιολόγητα, επισπεύδει αυτή τη διαδικασία και αποφασίζει να σταματήσει η λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών, πλην της μονάδας Πτολεμαΐδα V, και των ορυχείων λιγνίτη μέχρι το 2023!

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. αφορούν μείωση της λιγνιτικής και ανθρακικής παραγωγής το 2038 και κλείσιμο το 2050, και όχι κλείσιμο μονάδων το 2023 ή το 2028. Ενδεικτικά, η Γερμανία θα συνεχίσει να παράγει το 44% του ηλεκτρισμού της από λιγνίτη και λιθάνθρακα και η Πολωνία το 80% από λιγνίτη, με στόχο να το μειώσουν το 2038! Επίσης, δεν υπάρχουν για την Ελλάδα αμιγώς δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επειδή η Ε.Ε. συμμετέχει συνολικά στη διεθνή κατανομή, αν και στα πλαίσια της Ε.Ε. η χώρα μας έχει ήδη κλείσει πολλές ανθρακικές και πετρελαϊκές μονάδες. Λέγεται ακόμη ότι «ο λιγνίτης έγινε ακριβό καύσιμο». Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κόστος της λιγνιτικής μεγαβατώρας (MW/h) κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα στα 80-90 ευρώ, όταν από αιολικά κοστίζει 93 ευρώ, από φωτοβολταϊκά 285 και από τα φωτοβολταϊκά στέγης 410! Λένε επίσης ότι θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών, όμως η απότομη εγκατάλειψη των ανοιχτών, μη αποκατεστημένων, ορυχείων θα κάνει ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία ένα τεράστιο «μαγκάλι», αφού θα εκπέμπονται για πάρα πολλά χρόνια τεράστιες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα  λόγω των αυταναφλέξεων του λιγνίτη.
Τελικά, όλα αυτά γίνονται ώστε το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο να ελέγχει το 65% της συνολικής παραγωγής καθώς και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα εκτιναχθούν στα ύψη, αφού το ρεύμα θα παράγεται από εισαγόμενο φυσικό αέριο, και μάλιστα από αμερικάνικο υγροποιημένο (LNG), που κοστίζει περισσότερο από αυτό των αγωγών. Στη Δυτική Μακεδονία η απολιγνιτοποίηση θα προκαλέσει απώλεια τουλάχιστον 26.000 θέσεων εργασίας και οικονομικών πόρων 2,5 δις ευρώ ετησίως, που προέρχονται από τη λειτουργία της ΔΕΗ στην περιοχή. Ο ελληνικός λαός, μαζί με τους εργαζομένους της ΔΕΗ, πρέπει να αντισταθεί στα σχέδια της κυβέρνησης και να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία και το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Γιάννης Τριανταφύλλου