Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Στην υπηρεσία των εμπόρων της παιδείας

Η κυβέρνηση τιμωρεί τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών,
αβαντάροντας όσους μπορούν να αγοράζουν τίτλους
από ιδιωτικά κολέγια 

Μέσα στον Γενάρη η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την ντε φάκτο ισοτιμία των τίτλων των ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Σύμφωνα με αυτόν, γίνονται πλέον αυτόματα δεκτοί για διορισμό ή πρόσληψη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι τίτλοι σπουδών του εξωτερικού (άρα και των ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια) χωρίς πια να χρειάζεται η αναγνώρισή τους από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Με την κίνησή της αυτή η κυβέρνηση εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια  με τα δημόσια πανεπιστήμια, καταργεί ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος –που απαγορεύει την ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες–, εμπορευματοποιεί τα πτυχία και ενισχύει απόλυτα την ιδιωτική εκπαίδευση.
Έτσι, όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια –τα οποία δεν έχουν τα ίδια προγράμματα σπουδών με αυτά των πανεπιστημίων, ούτε αντίστοιχο επίπεδο καθηγητών– εξασφαλίζουν πλέον τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστήμιων! Πρόκειται για ένα σκανδαλώδες δώρο προς τους εμπόρους-καπιταλιστές της εκπαίδευσης! Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του νόμου έχουν αρχίσει να έρχονται στο φως απίστευτες περιπτώσεις αντιστοίχισης τίτλων, όπως για παράδειγμα τίτλος κολεγίου 5μηνης διάρκειας αναγνωρίστηκε ως ισότιμος με πτυχίο πανεπιστημίου 5ετούς διάρκειας!
Οι συνέπειες της ψήφισης αυτού του νόμου θα φανούν πολύ σύντομα. Η εξαγορά βαθμών, ο προβιβασμός στις εξετάσεις με το αζημίωτο και γενικότερα η αγοραπωλησία τίτλων στα ιδιωτικά κολέγια θα πάρουν τεράστιες διαστάσεις. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης οι σχολάρχες κάνουν ό,τι θέλουν και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας έλεγχος, καθώς υπέρτατη αρχή… είναι η «αγορά», και φυσικά οι «πελάτες».
Ο απαράδεκτος αυτός νόμος ψηφίστηκε παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εκπαιδευτικοί και φοιτητές προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι μαθητές πραγματοποιούν αλλεπάλληλα δυναμικά συλλαλητήρια, παλεύοντας ενάντια και σε άλλα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης (π.χ. τράπεζα θεμάτων). Το εκπαιδευτικό κίνημα χρειάζεται να εντείνει άμεσα τους αγώνες του για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης της ΝΔ και των συμφερόντων που απροκάλυπτα πλέον αυτή υπηρετεί.

Μ. Σάκος