Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Και πάλι στο στόχαστρο η Κυριακή αργία


Στις νέες επιθέσεις κατά της Κυριακής αργίας πρωτοστατούν
τα Jumbo, όπως και γενικά στην ελαστικοποίηση των
εργασιακών σχέσεων στο εμπόριο 
Από το 2017 ο νόμος έδινε τη δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός ορισμένων τουριστικών περιοχών να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου, βάσει αποφάσεων των τοπικών εμπορικών συλλόγων. Η αλυσίδα Jumbo αποφάσισε τώρα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτή στα καταστήματα της Κατερίνης και της Πρέβεζας. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έβγαλε απόφαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο εκπτωτικό χωριό ΜcArthurGlenn και στο εμπορικό κέντρο Smart Park των Σπάτων να λειτουργούν όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι σιγά σιγά, πότε με ειδικές εξαιρέσεις και πότε επικαλούμενοι τις ανάγκες τις τουριστικής βιομηχανίας, κυβέρνηση και καπιταλιστές πάνε να ξανανοίξουν θέμα εργασίας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Οι εργατοϋπάλληλοι αντιδρούν, με απεργίες όπως στην περίπτωση του Jumbo Πρέβεζας, και με όποιον τρόπο μπορούν. Ένας κλάδος που δοκιμάζεται από τις πλέον «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, με τους χειρότερους μισθούς και με εκβιασμούς απόλυσης για να δεχτούν να εργάζονται όσο, όπως και όποτε θέλουν οι εργοδότες τους.
Η Κυριακάτικη αργία δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Ήταν κατάκτηση της εργατικής τάξης, για να υπάρχει μία ημέρα ξεκούρασης, μία ημέρα που θα μπορεί να λειτουργήσει όλη η οικογένεια μαζί. Ένα οποιοδήποτε ρεπό μέσα στην εβδομάδα δεν εξυπηρετεί την οικογένεια και τη συνοχή της, το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Σαφώς και υπάρχουν κάποιοι κλάδοι που η αδιάκοπη λειτουργία τους καλύπτει κάποια κοινωνική ανάγκη, όπως για παράδειγμα η υγεία, η εστίαση, η διαμονή. Όμως ποια η ανάγκη για 7ήμερη λειτουργία στο εμπόριο; Οι καπιταλιστές λένε ότι θα αυξηθεί η καταναλωτική κίνηση και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, όμως τίποτα τέτοιο δεν έχει φανεί στην πράξη. Εξάλλου, δεν μας λείπουν οι ώρες να ψωνίσουμε, αλλά τα λεφτά.
Επίσης, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας χτυπάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να στηρίξουν τέτοια ωράρια, κι έτσι επωφελούνται μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου, που αυξάνουν τα κέρδη τους.
Πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για να μη γίνει ακόμα περισσότερο κόλαση η ζωή των εργαζομένων. Το σύνθημα των σωματείων των εμποροϋπαλλήλων είναι σωστό: «Όχι στα ωράρια των πολυεθνικών, η Κυριακή αργία είναι των εργατών».

Ματίνα Χελιδώνη