Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Οι συνέπειες της ενεργειακής λεηλασίας

Τα αρπακτικά του ενεργειακού κλάδου στραγγαλίζουν την εγχώρια
παραγωγή, και φυσικά και τους εργαζόμενους καταναλωτές
Οι ανακοινώσεις της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που στην ουσία εκπροσωπεί το βιομηχανικό κεφάλαιο, αποδεικνύουν ότι το έγκλημα που διαπράττεται στον ηλεκτρισμό εις βάρος της παραγωγής και των εργαζομένων είναι σχεδιασμένο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο που εμπλέκεται σε αυτόν τον τομέα.

Με πρόσφατη απόφαση, ο κρατικός οργανισμός του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, έκλεισε συμφωνία με τη ρωσική Gazprom για εξάρτηση της λιανικής τιμής του φυσικού αερίου κατά 100% από τη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή (TTF), από το 60% που ήτανε μέχρι τώρα. Κάτι το οποίο σημαίνει, ειδικά στις τωρινές συνθήκες, κατακόρυφη αύξηση της εγχώριας τιμής για τους καταναλωτές. Όπως λέει όμως η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ, η μέση τιμή εισαγωγής για τους εγχώριους προμηθευτές και παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει χαμηλή, με αποτέλεσμα να καρπώνονται τη διαφορά. Η ΕΒΙΚΕΝ μιλάει ευθέως για χειραγώγηση των τιμών της αγοράς.

Από τα στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ μαθαίνουμε ακόμα ότι το 41% της παραγόμενης στη χώρα ενέργειας έχει χαμηλό κόστος παραγωγής, 70 ευρώ ανα μεγαβατώρα, όμως οι εταιρείες των ΑΠΕ («Ανανεώσιμες» Πηγές Ενέργειας) και οι άλλοι καπιταλιστές της ενέργειας αποζημιώνονται στα 328 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η τιμή στην κατανάλωση πάνω από τα 400 ευρώ. Και ακόμα, ότι τα τέλη ρύπων έχουν εννιαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την τεχνητή –και σκόπιμη– αύξηση της τιμής παραγωγής ρεύματος από τα εργοστάσια λιγνίτη.

Τα στοιχεία αυτά είναι αξιόπιστα γιατί προέρχονται από την ίδια την αστική τάξη, από το βιομηχανικό κεφάλαιο, που στραγγαλίζεται και αυτό από τη λεηλασία του ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση προχώρησε στη βίαιη απολιγνιτοποίηση και εξάρτησε τη χώρα κατά μεγάλο ποσοστό από το φυσικό αέριο, εν γνώσει της ότι οι τιμές θα ανέβουν κατακόρυφα. Και το έκανε αυτό για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών της ενέργειας, τους ίδιους δηλαδή προμηθευτές, εργολάβους, κατασκευαστές κ.λπ. που λυμαίνονται τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Η απελευθέρωση του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρισμού από τα νύχια των αρπακτικών του κεφαλαίου είναι υπόθεση ζωής και θανάτου για τη χώρα και τον λαό. Και μπορεί να γίνει μόνο με την ανατροπή του πολιτικού καθεστώτος που έχουν επιβάλει αυτά τα αρπακτικά, μέσα από την οργανωμένη πάλη του εργαζόμενου λαού.

 

Σ. Κρόκος