Μια μπροσούρα (του αείμνηστου Λουκά Καρλιάφτη) για δύο σημαντικά στελέχη του αρχειομαρξισμού στην Ήπειρο, τον Θωμά Παπαδόπουλο και τον Βασίλη Πλιάκο, που δολοφονήθηκαν από τον σταλινισμό |
Μάθαμε για ένα βιβλίο 500 σελίδων όπου υπάρχουν αναφορές στους αρχειομαρξιστές της μειονότητας, και ίσως όχι μόνο. Είναι βέβαια στα Αλβανικά και οι 500 σελίδες του αναμένουν τον μεταφραστή τους.
Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας παραμένει μια άγνωστη ιστορία για την ελληνική αριστερά, η οποία δεν γνωρίζει ότι οι Έλληνες εκεί δούλευαν κάτω από την μπότα των αγάδων, των πασάδων και των μπεκτασίδικων μοναστηριών (ονομάζονται τεκέδες). Ο μπεκτασισμός είναι μια ιδιαίτερη θρησκεία που μόνο η Αλβανία την αναγνωρίζει ως αυτόνομη θρησκεία. Η φτώχεια και η καταπίεση ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Η νεολαία που επιζητούσε τη μόρφωση πήγαινε στην Ήπειρο, στη μονή Βελλά. Στο μοναστήρι αυτό μορφώνονταν οι μειονοτικοί νεολαίοι. Και εκεί οι αρχειομαρξιστές είχαν αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα.
Οι πλουσιότεροι κατάφερναν να έλθουν στην Αθήνα για σπουδές, όπως και οι Αλβανοί. Οι αρχειομαρξιστές είχαν αξιολογότατη δράση στα Αρβανιτοχώρια της Αττικής και εξαιτίας της αρβανίτικης γλώσσας μπορούσαν να επικοινωνήσουν εύκολα με τους νεαρούς Αλβανούς. Όπως φαίνεται, η πρώιμη αλβανική αριστερά και ο αρχειομαρξισμός-τροτσκισμός συνδέθηκαν μεταξύ τους με πολλά νήματα. Νήματα που το χέρι του σταλινισμού τα έκοψε με ένα ποτάμι αίματος. Κάθε αντιπολιτευόμενος κομμουνιστής στην Αλβανία πέρασε από φυλακίσεις, βασανισμούς και στο τέλος εκτέλεση.
Παρ’ όλη όμως την καταπίεση, οι άνθρωποι διέσωσαν, όπως μαθαίνουμε, ό,τι μπορούσαν. Και εμείς εδώ, μέσω της ομάδας «Αρχειομαρξιστικές Μνήμες», προσπαθούμε να βρούμε τις χαμένες ρίζες. Να κάποιες αναφορές από τη δράση των αρχειομαρξιστών στο Πωγώνι:
Γυμνάσιον Πωγωνιανής, Ημερολόγιον Μάιος 1935. «13/5 Ο Δ/της του ενταύθα Δημοτικού Σχολείου ανακοίνωσε ότι κατέσχε εις μαθητάς του σχολείου του, οίτινες τυγχάνουν και τρόφιμοι του Οικοτροφείου, χειρόγραφα περιέχοντα ύμνον του κομμουνισμού και ότι εκ των ενεργηθεισών ανακρίσεων προέκυψεν αρκετή κομμουνιστική κίνησις εν τω σχολείω ιδίως μεταξύ των οικοτρόφων μαθητών».
«Ήταν τέτοια η δύναμη των αρχειομαρξιστών εις το Πωγώνι που στις εκλογές που έγιναν εκεί στην κατοχή ο ΕΔΕΣ και το ΕΑΜ πήραν από 500 ψήφους έκαστος, οι δε αρχειομαρξιστές 70 ψήφους...» («Η αντιφασιστική οργάνωση της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, 1943-44»).
Οι αρχειομαρξιστές και τροτσκιστές της Αλβανίας, Αλβανοί ή της ελληνικής μειονότητας, πέρασαν από το σταλινικό μαχαίρι. Ακόμα και άσχετοι άνθρωποι του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας κατηγορήθηκαν ως τροτσκιστές, ενώ δεν ήταν... Ιδιαίτερα ο Εμβέρ Χότζα, που ήταν οργανωμένος σε μια οργάνωση που ήταν επηρεασμένη από τις ιδέες μας, μόλις ανέβηκε στην εξουσία τους κατέσφαξε όλους, με μεγάλο προσωπικό μίσος.
Η σκαπάνη της ιστορίας τώρα ξεκινά. Πολύτιμοι βοηθοί οι συνεργάτες μας στο περιοδικό «Αρχειομαρξιστικές Μνήμες». Η εφημερίδα μας θα παρακολουθεί εκτενώς τη σκαπάνη και θα σας κρατά ενήμερους.
Αριστείδης Λάμπρου