Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Οι εκλογές στην Πορτογαλία

Οι πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία προσφέρονται για την άντληση γενικότερων πολιτικών συμπερασμάτων. Στη χώρα κυβερνούσαν από το 2015 οι σοσιαλδημοκράτες του Αντόνιο Κόστα με την άμεση ή έμμεση στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Μπλόκο, ενός συνασπισμού της «ριζοσπαστικής» αριστεράς. 

Το ΚΚ και το Μπλόκο δεν ψήφισαν τον τελευταίο προϋπολογισμό και έριξαν την κυβέρνηση. Έχοντας ταυτιστεί όμως επτά χρόνια τώρα με τη στήριξη μιας αστικής κυβέρνησης, απαξιώθηκαν. Το ΚΚ πήρε το μικρότερο ποσοστό του ιστορικά (4,5%). Το ίδιο ποσοστό πήρε και το Μπλόκο, που έχασε περισσότερες από τις μισές του δυνάμεις. Ο κύριος όγκος της εργατικής τάξης, κάτω από τον φόβο μιας δεξιάς στροφής, συσπειρώθηκε στους σοσιαλδημοκράτες, που ανέβηκαν 5,5 μονάδες (42%). Το ισχυρότερο δεξιό κόμμα, το PSD, πήγε χειρότερα απ’ ό,τι έδειχναν τα γκάλοπ (29,5%), ενώ το ακροδεξιό Chega υποσκέλισε την αριστερά και έφτασε στο 7,5%. Ακόμα και ένα μικρό νεοφιλελεύθερο κόμμα άφησε πίσω τα κόμματα της αριστεράς. 

Με δυο λόγια: κάθε φορά που η αριστερά εγκαταλείπει τον δρόμο της ταξικής πάλης, υποτάσσεται στον κοινοβουλευτισμό και δεν έχει να παρουσιάσει στον εργαζόμενο λαό μια δική της, ανεξάρτητη στρατηγική, θα καταλήγει να ρίχνει νερό στον μύλο όλων των δυνάμεων του συστήματος, από τους σοσιαλδημοκράτες μέχρι και την ακροδεξιά.

 

Π.Δ.