Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Αντιλαϊκό μέτρο ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία

Η κυβέρνηση εφαρμόζει και στην παιδεία μια άγρια καπιταλιστική πολιτική, ενώ επιδίδεται σε άθλια επικοινωνιακά τεχνάσματα ότι δήθεν χτυπάει στο χώρο αυτό τους «προνομιούχους».

Με τις σημερινές συνθήκες, ο ΦΠΑ 23%
 στην ιδιωτική παιδεία θα πλήξει
 κυρίως τις λαϊκές οικογένειες
Μετά από το πυροτέχνημα της κατάργησης της «αριστείας» στο προηγούμενο διάστημα της διακυβέρνησής της, που δεν συνοδεύτηκε όμως από κανένα μέτρο ενίσχυσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων στην εκπαίδευση, τώρα έχουμε τα σχέδια επιβολής ΦΠΑ 23% σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής παιδείας (σχολεία, φροντιστήρια, ΙΕΚ κ.λπ.). Ο υπουργός Νίκος Φίλης είπε ότι είναι φιλολαϊκό μέτρο, γιατί χτυπάει τα «εύπορα στρώματα». Δεν είναι όμως καθόλου έτσι.

Είναι αλήθεια ότι η ύπαρξη της παραπαιδείας των φροντιστηρίων αποτελεί παθογένεια του αστικού εκπαιδευτικού συστήματος που έχει πληρωθεί και πληρώνεται αδρά από τους εργαζόμενους γονείς. Η θέση μας είναι:
πάλη για πραγματική δημόσια και δωρεάν παιδεία και για τα επαγγελματικά δικαιώματα της νέας γενιάς, που θα μειώσει κατ’ αρχάς, μέχρι να καταργήσει οριστικά, την εξάρτηση από την παραπαιδεία και τα κάθε λογής φροντιστήρια. Το θέμα είναι ότι αυτά είναι απλωμένα σε κάθε πόλη και γειτονιά και συνεχίζουν να καταφεύγουν σε αυτά χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Στα ιδιωτικά σχολεία, επίσης, πάνε πολλά παιδιά από μικροαστικές και εργατικές οικογένειες και ακόμα περισσότερα στις ιδιωτικές μεταλυκειακές σχολές, αφού η δημόσια μεταλυκειακή εκπαίδευση φυτοζωεί. Αυτούς θα πλήξει η επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής παιδείας. Γι’ αυτό είναι ένα αντιλαϊκό και αντιδραστικό μέτρο. Αν θέλει η κυβέρνηση να χτυπήσει την αστική τάξη, να εφαρμόσει τον ΦΠΑ στα πολύ λίγα «πρότυπα» αστικά σχολεία.

Το ότι η κυβέρνηση «παλαντζάρει» στο θέμα και ψάχνει για «ισοδύναμα» δεν εφησυχάζει κανέναν. Εξάλλου οι «δανειστές» επιμένουν ότι ή θα μπει 23% σε όλη την ιδιωτική παιδεία ή τίποτα.

Η δική μας αντίθεση σε αυτό το άδικο και αντιλαϊκό μέτρο πηγαίνει ταυτόχρονα με την πάλη μας για καθολική δημόσια και δωρεάν παιδεία, όπως ακριβώς σε αυτά τα πλαίσια παλεύουμε άμεσα για την οργάνωση και την προστασία των εργαζόμενων εκπαιδευτικών στην ιδιωτική παιδεία και στα φροντιστήρια, που αποτελούν εστία της χειρότερης εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Σ. Κρόκος