Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Γερμανικά σκάνδαλα και ανταγωνισμός ΗΠΑ-Γερμανίας

Όλες οι «μηχανές» θέλουν το κατάλληλο «λάδι», διδάσκει ο
 γερμανικός καπιταλισμός
Τρέχει και δεν φτάνει ο γερμανικός καπιταλισμός τους τελευταίους μήνες, μετά την αποκάλυψη σκανδάλων που επηρεάζουν ήδη τη γερμανική οικονομία αλλά και ξηλώνουν τον «ηθικό μανδύα» με τον οποίο σκέπαζε τις μπίζνες του.
Στο προηγούμενο φύλλο, αναφερθήκαμε στο σκάνδαλο της Volkswagen και την παραδοχή της εταιρείας ότι είχε τοποθετήσει λογισμικό παραποίησης των τιμών των ρύπων σε πετρελαιοκίνητα οχήματά της, προκειμένου να περάσουν τους ελέγχους των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών! Ήδη, πάντως, η VW ανακοίνωσε πως από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο κατέγραψε καθαρή ζημιά 1,67 δις ευρώ, λόγω των 6,7 δις ευρώ που έβαλε στην άκρη για την αντιμετώπιση του σκανδάλου. Η εταιρεία υπολογίζει γενικά ένα κόστος γύρω στα 28 δις ευρώ, αν και αναλυτές του κλάδου θεωρούν ότι θα ξεπεράσει τα 30 δις! Επίσης, σε 37 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κατατεθεί αγωγές απογοητευμένων πελατών, ενώ η αμερικανική ρυθμιστική αρχή ακόμα ξεσκονίζει τα στοιχεία προτού ανακοινώσει το δικό της πρόστιμο!

Παράλληλα, όμως, στις ΗΠΑ τρέχουν και οι έρευνες γύρω από το σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου ρωσικού χρήματος και χρήματος που ανήκε σε πρόσωπα του περιβάλλοντος του Πούτιν από την Deutsche Bank! Η υπόθεση, βέβαια, έχει σημαντικότατη πολιτική διάσταση, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η οποία κατηγορείται για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος!
Το γαϊτανάκι των σκανδάλων συνεχίστηκε, όμως, και μετά το σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, το οποίο κατήγγειλε ότι η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου δωροδόκησε την FIFA προκειμένου να αναλάβει τη διοργάνωση του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2006! Ενεργή ανάμειξη στην υπόθεση φαίνεται να είχε και ο τότε γενικός διευθυντής της γερμανικής πολυεθνικής Adidas, δανείζοντας το ποσό της δωροδοκίας στην επιτροπή διεκδίκησης! Και εδώ οι αμερικάνικες αρχές διεξάγουν έρευνες επί του θέματος.
Όλες αυτές οι υποθέσεις, βέβαια, μαζί με τους ανταγωνισμούς σε Ανατολική Ευρώπη, Συρία, Μέση Ανατολή, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και των σχέσεων ΔΝΤ-Ε.Ε., μαρτυρούν ότι ένας σκληρός και υπόγειος πόλεμος ιμπεριαλιστικών συμφερόντων διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, που θα επηρεάσει αποφασιστικά την παγκόσμια κατάσταση στο άμεσο μέλλον!

Γιάννης Τριανταφύλλου