Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ισπανία: Νίκη μεγάλης σημασίας για όλη την ευρωπαϊκή εργατική τάξη πέτυχαν οι 220 εργάτες της Coca Cola, οι οποίοι βρίσκονταν σε κινητοποίηση από τον Ιανουάριο του 2014 ενάντια στις μαζικές απολύσεις που έγιναν στο εργοστάσιο της Φουενλαμπράδα, έξω από τη Μαδρίτη. Πολλοί εργάτες δέχτηκαν να φύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση, ωστόσο οι 220 αρνήθηκαν, κατασκήνωσαν έξω από το εργοστάσιο και ξεκίνησαν έναν άνισο αγώνα ενάντια στην εταιρεία-κολοσσό. Οι εργάτες κέρδισαν την αλληλεγγύη όλης της ισπανικής εργατικής τάξης και οργάνωσαν μια τεράστια καμπάνια μποϊκοταρίσματος των προϊόντων της Coca Cola, καθώς και απανωτές μαχητικές διαδηλώσεις. Τελικά, μια δικαστική απόφαση στα τέλη Οκτωβρίου ανάγκασε την εταιρεία να τους επαναπροσλάβει.


Βέλγιο: Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς κλάδους. Στο στόχαστρο βρέθηκαν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που περιλαμβάνουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, καθώς και αύξηση μιας σειράς φόρων, όπως ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στις 9 Οκτωβρίου κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία οι σιδηροδρομικοί, με μεγάλη επιτυχία.

Γαλλία: Απεργιακές κινητοποιήσεις και σημαντικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 8 Οκτωβρίου σε μια σειρά πόλεις ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και την αποθράσυνση των εργοδοτών, που προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, όπως οι 2.900 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Air France. Θυμίζουμε, πάντως, ότι εκεί οι εργαζόμενοι, στις 5 Οκτωβρίου, όταν πληροφορήθηκαν τις απολύσεις, ξεβράκωσαν κυριολεκτικά τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας που τόλμησαν να κάνουν την ανακοίνωση.

Νότια Κορέα: Την Οκτωβρίου, 48.000 εργάτες της Hyundai Motor ολοκλήρωσαν τις κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει μία εβδομάδα πριν, κερδίζοντας αύξηση στους μισθούς τους περίπου 80 ευρώ μηνιαίως και σημαντικά μπόνους.

Ολλανδία: Οι οδηγοί ασθενοφόρων πραγματοποίησαν τρεις 24ωρες απεργίες την 3η εβδομάδα του Οκτωβρίου, διεκδικώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ισλανδία: Δημόσιοι υπάλληλοι και νοσηλευτικό προσωπικό κατέβηκαν σε δύο 48ωρες απεργίες εντός του Οκτωβρίου (η δεύτερη στις 19-20/10) διεκδικώντας νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο δημόσιος τομέας της χώρας νέκρωσε.


Από τη σύνταξη