Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Έλεγχος-διατίμηση ενάντια στη μαφία του πετρελαίου

Η μεγαλύτερη πληγή στο χώρο της παραγωγής και διακίνησης των πετρελαιοειδών είναι η νοθεία και η λαθρεμπορία, που γίνεται αφορμή για επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, όπως ο εξοντωτικός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, που εκτόξευσε την τιμή του. Το μέτρο αυτό, που πάρθηκε δήθεν για να πατάξει αυτά τα φαινόμενα, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν έφερε.
Αποτελεσματικός έλεγχος στο πετρέλαιο μπορεί
να γίνει, ώστε να καταργηθεί και ο προσχηματικός
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που επιβαρύνει
υπέρμετρα την τιμή του

Η ηλεκτρονική τεχνολογία προσφέρει πλέον απεριόριστες δυνατότητες για αποτελεσματικό έλεγχο. Η νοθεία στο πετρέλαιο ξεκινάει από τα πετρελαιοφόρα καράβια, απ’ τους εφοπλιστές δηλαδή. Δύο ειδικά σύγχρονα σκάφη του λιμενικού σώματος που έχουν αγοραστεί γι’ αυτό το σκοπό είναι παροπλισμένα. Όπως παροπλισμένο είναι και το σύγχρονο σύστημα ελέγχου σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα και βυτιοφόρα. Αυτό περιλαμβάνει σύστημα τηλεματικής μεταφοράς, ραδιοϊσότοπα, μοριακή τεχνολογία, ιχνηθέτες, αναλυτική παρακολούθηση της παραγωγής,
διύλισης, εξαγωγής και διακίνησης του αργού πετρελαίου και των κατεργασμένων προϊόντων του.

Το ζήτημα του ελέγχου λοιπόν δεν είναι τεχνικό. Τα μέσα υπάρχουν. Είναι κοινωνικό και πολιτικό. Στο χώρο αυτό δραστηριοποιούνται τα πιο αδίστακτα και τυχοδιωκτικά εγχώρια κεφάλαια (εφοπλιστές νέοι και παλιοί, πετρελαιοβιομήχανοι κ.λπ.), που έχουν επιβάλλει καθεστώς ασυδοσίας, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν τολμάει να θίξει.

Τον πραγματικό έλεγχο μπορεί να τον εφαρμόσει μόνο ένα οργανωμένο εργατικό κίνημα με μια εργατική πρωτοπορία που δεν θα φοβάται να τα βάλει με τη μεγαλοκαπιταλιστική μαφία. Με επιτροπές από εργαζόμενους και τεχνικούς απόλυτα έμπιστες. Το εργατικό κίνημα είναι αυτό που μπορεί να επιβάλλει και το μέτρο της υποχρεωτικής διατίμησης στην αγορά των πετρελαιοειδών, μόνη ασπίδα προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων και του δικαιώματος στη σύγχρονη θέρμανση. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει στα 85-87 λεπτά το λίτρο, λόγω της διεθνούς μείωσης των τιμών. Στην πράξη, όμως, το όφελος για τον κόσμο θα είναι από ελάχιστο έως ανύπαρκτο, αφού προωθείται μεγάλη περικοπή της επιδότησης αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, με μείωση και του ποσού επιδότησης (έχει περάσει ήδη) αλλά κυρίως των δικαιούχων. Μόνη εγγύηση προστασίας μας από την καπιταλιστική μαφία στο χώρο αυτό, το μέτρο της διατίμησης και η απαίτηση για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σ. Κρόκος