Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

1 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ηλιακών θερμοσιφώνων «ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΕΒΕ» στην Αθήνα συνέχισαν την απεργία τους για τα δεδουλευμένα τους και ενάντια στην απόλυση τεσσάρων συναδέλφων τους. Στο πλαίσιο της απεργίας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της επιχείρησης.

5 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα LIDL σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μέγαρα έκαναν τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης απ’ το κατάστημα των Μεγάρων.

Οι μισθωτοί τεχνικοί της εταιρείας φωτοβολταϊκών BIOSAR του ομίλου Μπόμπολα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Νέα Κηφισιά. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 7/4 και στις 19/4. Διαμαρτύρονται για την απόλυση εργαζόμενης που αρνήθηκε να υπογράψει σύμβαση με «μπλοκάκι», με όρους κυριολεκτικά δουλεμπορίου.


Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη σχεδιαζόμενη διάλυση του ασφαλιστικού τους ταμείου. Στις 21/4 ξεκίνησαν απεργία διαρκείας που κράτησε ως τις 27 του μήνα.

24ωρη απεργία κόντρα στα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα έκαναν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι εργάτες της μεταλλουργίας ΒΕΜΕΚΕΠ στο Βόλο Μαγνησίας έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο εργοστάσιο ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης, μέλους του σωματείου. Στις 14 του μήνα συνέχισαν με δίωρη στάση εργασίας.

8 Απριλίου: Οι λιμενεργάτες Πειραιά-Θεσσαλονίκης κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα των λιμανιών στους Κινέζους ιμπεριαλιστές της COSCO. Στην Αθήνα συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

Οι εργαζόμενοι στη «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ» έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της κλινικής, αντιδρώντας στην απόλυση συναδέλφου τους.

9 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» στη Θεσσαλονίκη έκαναν στάσεις εργασίας ανά βάρδια για τη μισθοδοσία του μήνα. Στα καταστήματα «CARREFOUR» και «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον ίδιο λόγο.

11 Απριλίου: Οι 29 από τους 40 εργαζόμενους της επιχείρησης «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης ξαναγύρισαν στη δουλειά μετά από 165 ημέρες αγώνα, κερδίζοντας την επαναφορά των παλιών συμβάσεών τους. Ο νέος εργοδότης ήθελε να τους απολύσει και να προσλάβει νέους με μικρότερο μισθό.

12 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη έκαναν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρόμενοι για την εκ νέου εγκατάλειψη της επιχείρησης από την κυβέρνηση. Η επιχείρηση απειλείται ακόμη και με διακοπή ρεύματος, ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι.

14 Απριλίου: Δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια έκαναν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία εφημερίδων «ΑΡΓΟΣ» και «ΙΡΙΣ» στην Αθήνα ενάντια στις σχεδιαζόμενες μειώσεις του μισθού τους.

24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», πρώην «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», στη Θεσσαλονίκη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του χρόνου και τη διατήρηση της δουλειάς τους. Επανέλαβαν την απεργία στις 27 του μήνα και από τις 28/4 έως τις 30/4 έκαναν τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια. Έγιναν συνεχείς συγκεντρώσεις έξω από το κατάστημα της Καλαμαριάς.

Οι 450 εργαζόμενοι της «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ», εταιρείας πώλησης ηλεκτρικών ειδών με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, που ανακοίνωσε την πτώχευσή της, έκαναν συνεχείς συγκεντρώσεις στα γραφεία της επιχείρησης στο Περιστέρι, το υπουργείο Εργασίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την άμεση καταγγελία της σύμβασής τους, ώστε να μπορέσουν να γραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Οι λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν αποχή από τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα για την αποτροπή του ξεπουλήματος του λιμανιού. Ανέστειλαν την κινητοποίηση στις 23 του μήνα.

Οι συμβασιούχες καθαρίστριες νοσοκομείων της Αθήνας έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας την άμεση κατάργηση των εργολαβιών και των ατομικών συμβάσεων εργασίας στον χώρο της υγείας.

15 Απριλίου: Οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων έκαναν τρίωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, ενάντια στις εξαγγελίες του υπουργού, που οδηγούν στη μη πρόσληψη των αναπληρωτών τη νέα εκπαιδευτική χρονιά και την κατάργηση νηπιαγωγείων. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 21/4.

24 Απριλίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας κατέβηκαν σε μία ακόμα 24ωρη απεργία ενάντια στη συνεχιζόμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

25 Απριλίου: Οι εργάτες των «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ» στην Κομοτηνή κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας για τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από την αρχή του χρόνου.

30 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) ξεκίνησαν τριήμερη απεργία ενάντια στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του σιδηροδρομικού δικτύου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ).


Σ. Κρόκος