Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ευρωπαϊκή Ένωση Οι πραιτοριανοί των καπιταλιστών

Μόνο το ευρωπαϊκό προλεταριάτο, απαλλαγμένο από τα βαρίδια
του καπιταλισμού,μπορεί να φτιάξει μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση
Για άλλη μια φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε το σκοπό που υπάρχει και δεν είναι άλλος από το να περιφρουρεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων καπιταλιστών, όσο βρώμικα κι αν είναι αυτά... Αφορμή για την παραπάνω διαπίστωση αποτελούν οι δύο παρακάτω περιπτώσεις.
Η πρώτη αφορά το σκάνδαλο με τους πειραγμένους πετρελαιοκινητήρες της Volkswagen, που ξέσπασε λίγους μήνες πριν, όταν ανακαλύφτηκε ότι οι πραγματικές εκπομπές καυσαερίων ήταν μέχρι και 40 φορές μεγαλύτερες από αυτές που έδειχναν οι μετρήσεις! 
Και ενώ στις ΗΠΑ συζητάνε για το ύψος των προστίμων, στην Ευρώπη η Ε.Ε. όχι μόνο δεν προχώρησε σε κάποια ουσιαστική έρευνα και πέταξε το μπαλάκι στη Γερμανική δικαιοσύνη, όχι μόνο δεν επέβαλε κάποιο πρόστιμο και δεν πήρε κάποια μέτρα κατά της εταιρείας, αλλά αντιθέτως αποφάσισε να αυξήσει κατά 110% τα όρια εκπομπών ρυπογόνων αερίων από κινητήρες πετρελαίου! Η σκανδαλώδης αυτή απόφαση ελήφθη στις 12 Φεβρουαρίου από τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. και τα νέα όρια εκπομπών θα εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο του 2017!
Στη δεύτερη περίπτωση, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη των Panama Papers και ενώ ακόμα βρίσκεται στα δικαστήρια η παρόμοια υπόθεση των LuxLeaks, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την προώθηση Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την «καταπολέμηση της οικονομικής κατασκοπίας». Η Οδηγία στην πραγματικότητα θωρακίζει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις από τέτοιου είδους αποκαλύψεις! Επιπλέον, αναφέρεται γενικά και αόριστα στην «εγκληματικότητα του διαδικτύου», όρος που φυσικά μπορεί να… διασταλεί επαρκώς ώστε να «χωρέσει» και προσπάθειες όπως τα Wikileaks, που αποκαλύπτουν τέτοιου είδους καπιταλιστικά σκάνδαλα!
Αυτό δεν είναι η «Ευρώπη των λαών» αλλά των καπιταλιστών, στο βαθμό βέβαια που συμβαδίζουν τα συμφέροντά τους, έχοντας πάντα για κοινό εχθρό τους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Είναι η Ένωση που καταστρέφει χώρες για να σώσει τις τράπεζές της, που εκβιάζει λαούς με το νόμισμά της, που παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή των χωρών ωμά και απροκάλυπτα υπέρ των πολιτικών της υποτακτικών, που δεν διστάζει να τα έχει καλά με δικτάτορες και ανελεύθερα καθεστώτα και να συμμετέχει ανοιχτά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους!


Γιάννης Τριανταφύλλου