Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Στουρνάρας και οι οικονομικές προοπτικές

Ελβετία μπορεί να γίνει η χώρα... κατά τον Στουρνάρα, 
ο οποίος σοβαρεύεται μόνο όταν πρόκειται για αντιλαϊκά μέτρα
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να αναπτυχθεί την επόμενη δεκαετία με ρυθμούς 3,5% ετησίως. Αυτό βέβαια θα σήμαινε σωρευτικά μια αύξηση του ΑΕΠ άνω του 40%... 

Πρόκειται για μια καθαρή ανοησία, που αποδεικνύει ότι οι τεχνοκράτες οπαδοί της «φιλελεύθερης» (ή νεοφιλελεύθερης) «ορθοδοξίας» συναγωνίζονται τους αστούς πολιτικούς όχι μόνο σε δολιότητα και εχθρικές διαθέσεις κατά του λαού αλλά και σε κρετινισμό. 

Πληροφορούμε τον κ. διοικητή ότι: 1) Στην καπιταλιστική οικονομία υπάρχει και κάτι που ονομάζεται «κρίση», ένα φαινόμενο περιοδικό, παγκόσμιο, εντελώς αναπόφευκτο και σύμφυτο με την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού. 2)Λόγω της μεγάλης σημερινής αλληλεξάρτησης των οικονομιών, καμία χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει όταν εκδηλώνεται παγκόσμια κρίση. 3) Από τότε που κατέρρευσε το Ανατολικό Μπλοκ και «άνοιξαν» οι διεθνείς αγορές, οι κρίσεις έχουν την τάση να είναι πιο οξείες, με αποκορύφωμα την κρίση του 2008-9, μια από τις δύο μεγαλύτερες στην ιστορία του καπιταλισμού. 4) Από τότε που τελείωσε το μεγάλο μεταπολεμικό κύμα ανάπτυξης (1951-1973), καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν πέτυχε μια τόσο μεγάλη και συνεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ όπως αυτή που ο ίδιος παρουσιάζει ως δυνατότητα. 5) Και αυτό ακόμα το μεταπολεμικό «μπουμ» οφειλόταν στο ότι η Ευρώπη είχε ισοπεδωθεί από τον πόλεμο, οπότε υπήρχε τεράστιο πεδίο ανοικοδόμησης. Επίσης, οφειλόταν στο ότι υιοθετήθηκαν πολιτικές τελείως διαφορετικές από τις σημερινές, που έδιναν κίνητρα στους καπιταλιστές να επενδύσουν στην παραγωγή και προστάτευαν την εσωτερική αγορά. 6) Η τελευταία περίοδος συνεχόμενης αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ, αυτή του 1994-2004, οφειλόταν εν πολλοίς σε «φούσκες» (Χρηματιστήριο, ιδιωτικός υπερδανεισμός, Ολυμπιακά έργα), κάτι στο οποίο και ο ίδιος προσωπικά συνέβαλε, με τραγική κατάληξη την κατάρρευση του 2009. 7) Η ελληνική καπιταλιστική οικονομία, ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, έχει μπροστά της τουλάχιστον τρία ανυπέρβλητα εμπόδια: την απουσία ισχυρής παραγωγικής βάσης, το δημογραφικό και τη χαμηλή παραγωγικότητα λόγω έλλειψης κινήτρων για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους. 

Ας καθίσει, λοιπόν, ο κ. διοικητής να ξαναμελετήσει στοιχειώδη οικονομικά, και ελπίζουμε την επόμενη φορά που οι πολιτικές που εισηγείται θα βρουν τοίχο να απαλλαγούμε επιτέλους και από την παρουσία του.

 

Πάρις Δάγλας