Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Με οργάνωση, ενότητα και αποφασιστικότητα μπορεί να ανατραπεί η μαύρη

αντι-μεταρρύθμιση Μητσοτάκη-Κεραμέως στην παιδεία

 

Καλά προετοιμασμένοι, ενωτικοί και αποφασιστικοί αγώνες
εκπαιδευτικών-μαθητών-φοιτητών θα πρέπει να είναι η απάντηση
στη σαρωτική αντί-μεταρρύθμιση Μητσοτάκη-Κεραμέως στην παιδεία
Η αγριοκαπιταλιστική κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε μια ολομέτωπη επίθεση στη δημόσια παιδεία. Με τους νόμους που έχει ψηφίσει μέσα στην επιδημία για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, αλλά και με αυτούς που σχεδιάζει, επιδιώκει να αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο της δημόσιας εκπαίδευσης, να σπάσει τον ενιαίο χαρακτήρα της και τα συλλογικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν, να ενισχύσει ιδιώτες και καπιταλιστές που λυμαίνονται την εκπαίδευση. Η πολιτική της κυβέρνησης γυρνάει δεκαετίες πίσω το εκπαιδευτικό σύστημα, καταστρατηγώντας τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές, ενώ μετατρέπει σχολεία και σχολές σε επιχειρήσεις και επιβάλλει το σχολείο του φόβου και του ατομικισμού. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα μέτρα για: αυτονομία της σχολικής μονάδας (πολλαπλό βιβλίο, εθνικές εξετάσεις στην Στ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου, μετατροπή του διευθυντή σε μάνατζερ, εμπορική εκμετάλλευση σχολικών χώρ
ων κ.λπ.), υποταγή-πειθάρχηση των εκπαιδευτικών μέσω μιας σκληρής, τιμωρητικής αξιολόγησης, εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και αντίστοιχη κατηγοριοποίησή της, χωρισμός των σχολείων σε «καλά» και «κακά» και με τον πολλαπλασιασμό των πρότυπων-πειραματικών, νέες δομές διοικητικής ιεραρχίας για τον πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, έμφαση στην παροχή δεξιοτήτων και όχι γνώσης-μόρφωσης, πανελλαδικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου μέσω «τράπεζας θεμάτων», ελάχιστη βάση για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, εξάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την αξιολόγησή τους, εξίσωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ. κ.λπ. 

Είναι φοβερό! Αντί η κυβέρνηση και η κ. Κεραμέως να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει το κλείσιμο των σχολικών μονάδων (με δική τους απόφαση) επί σχεδόν ενάμιση χρόνο και τα μαθησιακά κενά που έχει αφήσει η «πολυδιαφημιζόμενη» τηλεκπαίδευση· αντί να καλύψουν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, που ξεκινούν πάλι με μεγάλες ελλείψεις· αντί να πάρουν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, όπως τον χωρισμό των μαθητών σε μικρότερα τμήματα και την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας (φέτος προσλήφθηκαν λιγότεροι!)· αντί, τέλος, να στηρίξουν σε όλα τα επίπεδα τους εκπαιδευτικούς να αντεπεξέλθουν στο ακόμα πιο δύσκολο έργο τους λόγω των συνθηκών, το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κουνάνε το δάχτυλο, να απειλούν και να εκβιάζουν προκειμένου να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την ταξική αντιεκπαιδευτική πολιτική τους.

Άλλωστε το πόσο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και την «αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης», όπως ισχυρίζεται, το απέδειξε πολύ πρόσφατα και με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που πέταξε 40.000 μαθητές εκτός των πανεπιστημίων για να γίνουν πελάτες των ιδιωτικών κολεγίων. Για ποια «αναβάθμιση» του σχολείου μιλούν όταν, π.χ., λένε ότι θέλουν να προωθήσουν την «κριτική σκέψη» και την ίδια στιγμή μετατρέπουν το λύκειο ακόμα περισσότερο σε εξεταστικό κέντρο; 

Αυτή η ανάλγητη και επικίνδυνη πολιτική στον χώρο της παιδείας πρέπει όχι να μόνο να αποκρουστεί αλλά και να ανατραπεί. Οι συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους γίνονται ήδη όλο και πιο φανερές στην ελληνική κοινωνία. Η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γονέων, μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών έχει αυξηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι μέτρα όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, κάτω από τον φόβο της κυβέρνησης για μαζικές αντιδράσεις, παραπέμπονται στο μέλλον. 

Νεολαία και εκπαιδευτικοί πρέπει να μπούμε άμεσα σε θέση μάχης. Από τώρα οργανωνόμαστε και προετοιμαζόμαστε. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, όλοι μαζί, ενωμένοι, αξιοποιώντας όλα τα αγωνιστικά μέσα που διαθέτουμε (διαδηλώσεις, αποχές, καταλήψεις, απεργίες), να τσακίσουμε τη μαύρη αντιμεταρρύθμισή τους. Αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει να είναι το πιο μαύρο φθινόπωρο για την κ. Κεραμέως και την κυβέρνηση της! 

 

Μ. Σάκος