Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Η απολιγνιτοποίηση απειλεί τη Δυτική Μακεδονία

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας 
θα συνεχιστεί με την "απολιγνιτοποίηση", τώρα με 
"πράσινα" μέσα
Όσοι πίστεψαν τις αγνές προθέσεις των πολέμιων του λιγνίτη, ήρθε η ώρα να απογοητευτούν οικτρά. Τα στοιχεία από τη Δυτική Μακεδονία είναι αποκαλυπτικά για τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική καταστροφή και ενώ βρίσκεται στη μέση περίπου το πρόγραμμα «απολιγνιτοποίησης». 

Δύο χρόνια πριν το αυθαίρετο χρονικό περιθώριο που έθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον «κακό» λιγνίτη, η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας έχει συντελεστεί κατά 50%. Ήδη έχουν χαθεί 4.000 άμεσες θέσεις εργασίας και υπολογίζεται ότι θα χαθούν συνολικά στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα 15.000 θέσεις εργασίας. 

Ας δούμε, όμως, ποιο είναι το λεγόμενο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της απολιγνιτοποίησης. Τι θα απογίνουν τα 160.000 στρέμματα των ανοιχτών ορυχείων και των εξορυχθέντων εδαφών; Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ είχε τη συμβατική υποχρέωση της αποκατάστασης των εδαφών που εκμεταλλευόταν. Όχι πλέον, αφού η κυβέρνηση απάλλαξε τη ΔΕΗ από αυτή την υποχρέωση, την οποία μετακυλίει στο δημόσιο μέσω μιας εταιρείας-«φάντασμα» χωρίς εξοπλισμό που δημιούργησε, με ευρωπαϊκά κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης.

Οι βασικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που απειλούν την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής περιγράφονται σε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου:

·    Η εγκατάλειψη ορυχείων προκαλεί κινδύνους εξαφάνισης αγροτικών εκτάσεων, αλλά ακόμη και οικισμών,λόγω κατολισθήσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια.

·    Απειλείται με ολική εξαφάνιση το λιμναίο σύστημα του Αμυνταίου.

·    Συνεχίζονται οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα από αυταναφλέξεις λιγνιτών και ο κίνδυνος να μετατραπεί η Δυτική Μακεδονία σε «ένα τεράστιο μαγκάλι» είναι υπαρκτός, αφού τα παρατημένα ορυχεία εκτείνονται σε μήκος 100 χιλιομέτρων.

·    Αντί για περιβαλλοντική αποκατάσταση των ορυχείων σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός τερατώδους φωτοβολταϊκού πάρκου 2.200 MW. Ακόμα και σε μερικώς αποκατεστημένα από τη ΔΕΗ εδάφη, που έχουν μετατραπεί σε δάσος, σχεδιάζεται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. 

Με λίγα λόγια, αντί να φτιαχτεί ένα σχέδιο αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής που είχε δεσμεύσει για δεκαετίες το κράτος για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, με τη συμμετοχή της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και προτεραιότητα την αγροτική ανάπτυξη, αντί να παρθούν μέτρα για την αποτροπή των περιβαλλοντικών καταστροφών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μετατρέψει την περιοχή σε μια εξίσου γιγαντιαία βιομηχανική ενεργειακή εγκατάσταση, αυτή τη φορά με τις ψευδεπίγραφες ΑΠΕ.

 

Γιώργος Καστρίτης