Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Εμπαιγμός το «Σχέδιο Δράσης» για τη νεολαία

Όχι, δεν χειροκροτούν οι νέοι για τα μέτρα του 
Μητσοτάκη για τη νεολαία... Η απέχθεια της νεολαίας 
για αυτήν την κυβέρνηση θα αποδειχθεί καταλυτικός 
παράγοντας για την πτώση της.
O πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το έπαιξε «φίλος των νέων» και δήλωσε ότι καταλαβαίνει την… κριτική τους. Αφού επί έναν χρόνο τους στοχοποίησε για τη διάδοση του κορωνοϊού, αφού τους καθύβρισε για τις περσινές καταλήψεις τους, αφού τους έκλεισε στα σπίτια τους να διδάσκονται επί ώρες μέσα από οθόνες (τηλεκπαίδευση), αφού τους ξυλοκόπησε γιατί βγήκαν σε καμία πλατεία, αφού πέταξε 40.000 έξω από τα πανεπιστήμια με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αποφάσισε να δείξει ότι… νοιάζεται, γιατί η απήχησή του στη νεολαία έχει πιάσει πάτο.

Σύμφωνα λοιπόν με το «Σχέδιο Δράσης» που παρουσίασε, οι νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη, δηλαδή, 100 ευρώ πλέον του μισθού στον νεοπροσλαμβανόμενο και άλλα 100 επιδότηση στον εργοδότη. Πρόκειται, δηλαδή, για κοροϊδία. Μαζί με αυτό έρχονται 50.000 επιπλέον επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, κάτι που μόνο την επέκταση της ελαστικής εργασίας βοηθάει και όχι την πραγματική καταπολέμηση της ανεργίας.

Ένα άλλο μέτρο που εξήγγειλε είναι 50 GB δωρεάν στο κινητό για εφήβους 15 έως 17 ετών, αλλά όμως μόνο για όσους θα εμβολιάζονται! Τη στιγμή που διάφορες έρευνες σήμερα δείχνουν ότι ο εθισμός των νέων στις οθόνες έχει πολλαπλασιαστεί (ειδικά μετά την τηλεκπαίδευση), έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αυτό το μέτρο να τον ενισχύσει ξεκάθαρα! Και φυσικά, το να δίνεται αυτό ως «προνόμιο» για τον εμβολιασμό είναι χυδαίο και επικίνδυνο, δείχνει πλήρη αδιαφορία για τη σχέση ρίσκου και οφέλους από τα εμβόλια σε τόσο μικρή ηλικία και μαθαίνει τους νέους ανθρώπους να παίρνουν αποφάσεις για την υγεία τους με βάση το… αντάλλαγμα. 

Τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (στεγαστικό επίδομα στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ, κατάργηση φόρου στις γονικές παροχές κ.λπ.) δεν αφορούν παρά ελάχιστους νέους.

Οι εξαγγελίες αυτές τους Μητσοτάκη αποτελούν πρόκληση για όλον τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τη νεολαία. Πιστεύουμε ότι οι νέοι όχι μόνο δεν «θα μασήσουν», αλλά πολύ σύντομα θα εκφραστούν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν απέναντι στον ίδιο και την πολιτική του. 

 

Μ. Σάκος