Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Δανία: Όλο το καλοκαίρι (από τις αρχές Ιουνίου) οι νοσηλευτές της χώρας βρίσκονταν σε απεργία, που εξελίχθηκε σε διαρκείας, διεκδικώντας αυξήσεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας και να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Σε μια χώρα που διαφημίζει την πολιτική της υπέρ της ισότητας των φύλων, οι γυναίκες του νοσηλευτικού κλάδου αμείβονται 14% λιγότερο από τους άντρες! Οι «ήρωες της πανδημίας» αντιμετωπίστηκαν από το κράτος με ενορχηστρωμένες εκστρατείες συκοφάντησης, απειλές και τελικά με απαγόρευση της απεργίας στις 26 Αυγούστου. Η απαγόρευση επιβλήθηκε με έκτακτο νόμο με τον οποίο κυρώθηκε μια απαράδεκτη συλλογική σύμβαση (η οποία είχε συμφωνηθεί αρχικά από την ηγεσία της ομοσπονδίας των εργαζομένων αλλά απορρίφθηκε στη συνέχεια με ψηφοφορία της βάσης). Ωστόσο, ο αγώνας συνεχίζεται, με στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις αλλά και κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις. 

 

Γερμανία: Τριήμερη απεργία στις 11-13 Αυγούστου πραγματοποίησαν οι σιδηροδρομικοί των κρατικών σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn), διεκδικώντας αυξήσεις. Το 95% των 37.000 εργαζομένων ψήφισε υπέρ της απεργίας, η οποία σημείωσε επιτυχία. Τριήμερη απεργία, στις 20-22 Αυγούστου, με δυναμικές συγκεντρώσεις, πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι σε δύο μεγάλα νοσοκομεία του Βερολίνου. Διεκδικούν προσλήψεις, αυξήσεις και κάλυψη του εργολαβικού προσωπικού από τις συλλογικές συμβάσεις. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων με απειλές ακόμη και για απολύσεις και η αστική δικαιοσύνη με απαγόρευση (που όμως ανακλήθηκε) προσπάθησαν να σταματήσουν την απεργία. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Κολομβία: Νέος γύρος μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων ξεκίνησε στη χώρα από τις 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο ενός κινήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Απρίλιο και διεκδικεί την απομάκρυνση της δεξιάς κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, την απόσυρση μιας σειράς νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων», το σταμάτημα της δολοφονίας ακτιβιστών και συνδικαλιστών από παρακρατικές οργανώσεις και την κατοχύρωση θεμελιωδών λαϊκών και εργατικών δικαιωμάτων (δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημόσια υγεία, προοδευτική φορολογία εις βάρος του μεγάλου κεφαλαίου, εγγύηση του δικαιώματος στη διαδήλωση, αγροτική μεταρρύθμιση).  

 

Τουρκία: Αψηφώντας την απαγόρευση απεργιών στον τομέα της ενέργειας, χιλιάδες εργάτες του ηλεκτρισμού, στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τα Άδανα και το Ζονγκουλντάκ προχώρησαν σε απροειδοποίητες απεργίες και διαδηλώσεις στις 8 Ιουλίου. Διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις που να καλύπτουν τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. 

 

Από τη Σύνταξη